Είναι γνωστό σε όλους τους εκπαιδευτικούς ότι το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης χρησιμοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ) για πελατειακούς σκοπούς. Με ανακούφιση, λοιπόν. υποδεχθήκαμε όλοι μας τις εξαγγελίες της νέας υπουργού για κατάργηση του αισχρού και εντελώς αναξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης που ίσχυε μέχρι πρόσφατα στην ΠΔΣ, και την αντικατάστασή του με αντικειμενικά κριτήρια.
Η υπουργός όμως μας εξέπληξε! Έθεσε ως νέο και μόνο κριτήριο την παλαιότητα του πτυχίου, επαναφέροντας έτσι (εν μέρει τουλάχιστον) την επετηρίδα, ένα θεσμό που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατήργησε. Έτσι, ένας απόφοιτος του 2000, ο οποίος μπορεί να κατέχει και μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, κατατάσσεται κάτω από όλους όσους έχουν πάρει πτυχίο πριν από αυτόν (έστω και μια μέρα) και κρίνεται λιγότερο άξιος να διδάξει ακόμα και από κάποιον που έχει πάρει πτυχίο το 1980 και έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την εκπαίδευση!!! Ο διαγωνισμός του... ΑΣΕΠ, τα μόρια προϋπηρεσίας και οι μεταπτυχιακές σπουδές δεν φαίνεται να έχουν καμιά σημασία για τη νέα υπουργό. Ενώ η μία μέρα διαφορά στη λήψη του πτυχίου, η οποία οφείλεται στον ορισμό διαφορετικής ημερομηνίας ορκωμοσίας ανάμεσα στα τμήματα διαφορετικών πανεπιστημίων βαπτίζεται αντικειμενική αξιολόγηση! Για άλλη μια φορά οι χιλιάδες των συναδέλφων μας που υποβάλουν τους εαυτούς τους στην τεράστια δοκιμασία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ –και όχι μόνο αυτοί- φαίνεται να εμπαίζονται, καθώς η υπουργός δείχνει πειθήνια στα κελεύσματα των επαγγελματιών κομματικών συνδικαλιστών. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η θέση της είναι στην Αφρική με τους Ζουλού και όχι στην Ε.Ε.
Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η απόφαση βγήκε από μια νέα κυβέρνηση, η οποία έκανε σημαία της κατά την προεκλογική περίοδο την αξιοκρατία και (κυρίως) την ανανέωση. Εκτός και αν με τη λέξη ανανέωση εννοούσαν την επαναφορά σε συστήματα του παρελθόντος (επετηρίδα) που καταδικάζουν τους ικανούς νέους στην ανεργία και επαναφέρουν τη λογική των υπαξιωματικών του στρατού (ο παλιός είναι αλλιώς) στην εκπαίδευση.
Ως πότε θα τιμωρούμε την αριστεία σε αυτή τη χώρα; Καλύτερα θα ήταν να έβαζαν ως μοναδικό κριτήριο το ύψος των υποψηφίων… Και αυτό άλλωστε αξιοκρατικό κριτήριο είναι… αξιοκρατικότερο μάλιστα από την ημερομηνία λήψης του πτυχίου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου