Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Το κλουβί με τους άθεους...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΡΙΑΛΙΤΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


Τουρκικό ριάλιτι σχεδιάζει να κλείσει έναν ιμάμη, έναν χριστιανό ιερέα, έναν βουδιστή μοναχό και έναν ραβίνο σε σπίτι με δέκα άθεους. Νικητής όποιος τους προσηλυτίσει


Το κανάλι Τ στην Τουρκία ελπίζει ότι οι ιερείς των τεσσάρων θρησκειών και η προσπάθειά τους να μεταπείσουν τους άθεους θα εκτοξεύσει τα ποσοστά τηλεθέασεις.


Το βραβείο για όποιον τα καταφέρει θα είναι ένα προσκύνημα με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε τόπους που βάσει της θρησκείας του είναι ιεροί. Στη Μέκκα για τους μουσουλμάμους, το Βατικανό για τους καθολικούς, η Ιερουσαλήμ για τους εβραίους και το Θιβέτ για τους βουδιστές.


Η ιδέα πάντως συναντά εμπόδια στην Τουρκία, καθώς οι θρησκευτικές αρχές δεν ενθουσιάζονται με τον πρωτότυπο "διαγωνισμό" και δύσκολα θα δώσουν άδεια σε ιμάμη ώστε να λάβει μέρος στο παιχνίδι.


"Κάνοντας κάτι τέτοιο για χάρη της τηλεθέασης, είναι ασέβεια για όλες τις θρησκείες. Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο για τηλεοπτικά προγράμματα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Θρησκειών Hamza Aktan όταν έμαθε για το ριάλιτι.


Από την άλλη οι παραγωγοί του παιχνιδιού, αρνούνται τις κατηγορίες και τονίζουν ότι "προσφέρουν το μεγαλύτερο βραβείο στον κόσμο: την πίστη στον θεό"




Η νέα αυτή υπόθεση ρίχνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, όπου δεξιά κόμματα καταγγέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι έχει κρυφή ισλαμική ατζέντα και ότι στη χώρα οι μη-ισλαμικές θρησκευτικές μειονότητες καταπιέζονται.


Περίπου 200 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής κάνει αίτηση για να συμμετάσχουν στο ριάλιτι, ενώ η επιλογή των δέκα άθεων θα γίνει τον επόμενο μήνα.


Μια ομάδα θεολόγων θα διαβεβαιώσει μετά από έλεγχο ότι όσοι δηλώσουν άθεοι, πραγματικά δεν πιστεύουν και δεν ψάχνουν απλώς μια ευκαιρία για φήμη και χρήματα.

(Πηγή: Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου