Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Θεραπεία με υπέρηχους κατά του καρκίνου


Βρετανοί γιατροί αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά υπέρηχους υψηλής έντασης για την καταστροφή τμήματος του όγκου ενός ασθενή με καρκίνο του ορθού.

Η ομάδα των ακτινολόγων, χειρουργών και ογκολόγων στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου χρησιμοποίησε την εν λόγω τεχνική για να θερμάνει και να καταστρέψει τα κύτταρα του όγκου.

Καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η τεχνική αυτή μπορεί να επιτρέψει την ταχύτερη και ακριβέστερη στόχευση των όγκων σε σύγκριση με τις κλασικές θεραπείες, το νοσοκομείο σκοπεύει να προσφέρει τη νέα αυτή θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου.

Η χορήγηση υψηλής έντασης στοχευόμενων υπέρηχων (HIFU) γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η συσκευή χορήγησης των υπερήχων ενδείκνυται για όγκους έως 40cc και μπορεί να θερμάνει τον ιστό έως τους 90 βαθμούς. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι γιατροί, στον ασθενή που εφαρμόσθηκε η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε χαμηλή δόση θερμότητας, που δεν ξεπέρασε τους 70 βαθμούς.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την τεχνική σε 50 ακόμα ασθενείς, τους οποίους θα παρακολουθήσουν στενά προκειμένου να εντοπίσουν την πιο αποτελεσματική θερμοκρασία για την εφαρμογή της μεθόδου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής HIFU είναι ότι, σε αντίθεση με την ακτινοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοσθεί στους ασθενείς αρκετές φορές με ελάχιστο κίνδυνο τοξικότητας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Καθηγητής Paul Abel, καθώς η τεχνική δεν περιλαμβάνει τομές και δεν είναι καθόλου επεμβατική, έχει ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο καθηγητής, καθώς είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρκίνου του ορθού, απαιτείται η μελέτη περισσότερων ασθενών προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και η δυνατότητα που έχει να οδηγήσει σε ίαση ή σε επιμήκυνση της ζωής του ασθενή.

Πηγή: BBC NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου