Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η δήλωση Κρεμαστινού για το εμβόλιο της γρίπης

Τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό τον σέβομαι και τον υπολήπτομαι βαθύτατα ως καρδιολόγο, νιώθω τυχερός που έχω ακούσει αρκετές διαλέξεις του, και τον θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα. Κατά καιρούς όμως έχει υποπέσει σε διάφορα μικρά “φάουλ” τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν μιλάει για πράγματα έξω από την επιστημονική του ειδικότητα.

Ίσως ένα τέτοιο φάουλ να είναι και η δήλωση που έκανε χθες οτι “δε θα κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης”. Και λέω ίσως διότι… δεν είναι σαφές τι ακριβώς είπε. Και εξηγούμαι:

Από τη μια η τηλεόραση μετέδωσε χθες ένα πολύ μικρό, εντελώς αποσπασματικό βίντεο (όποιος το έχει βρεί στο internet παρακαλώ ας παραθέσει ένα link στα σχόλια) στο οποίο ερωτηθείς ο κ. Κρεμαστινός λέει: “Με προκαλείτε με την ερώτησή σας. Όχι, δε θα το κάνω. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό”, και εκεί ολοκληρώνεται το βίντεο. Από αυτό το κομμάτι της δήλωσης καταλαβαίνει κανείς οτι ενώ θα έπρεπε να το κάνει ο κ. Κρεμαστινός το εμβόλιο, για κάποιο λόγο δε θα το κάνει.

Από την άλλη οι εφημερίδες Καθημερινή και Το Βήμα γράφουν οτι ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε μεν οτι δε θα κάνει το εμβόλιο, αλλά επειδή δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ οι καρδιοπαθείς (που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου) θα πρέπει φυσικά να το κάνουν. Βεβαίως αυτή είναι μια τελείως διαφορετική δήλωση, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας σημειωθεί οτι βάσει και της ηλικίας του (67 ετών) ο κ. καθηγητής πράγματι δεν είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού η νέα γρίπη προσβάλλει ελάχιστα άτομα άνω των 65 ετών. Αν όμως ισχύει αυτή του η δήλωση (οτι δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου), τότε δε καταλαβαίνω γιατί στο βίντεο λέει οτι “αυτό δεν είναι σωστό” (το οτι δε θα κάνει το εμβόλιο)…. Επίσης μη ξεχνάμε οτι ο κ. Κρεμαστινός έχει επαφή με ασθενείς, είναι υγειονομικός, και άρα ως τέτοιος θα έπρεπε να κάνει το εμβόλιο.

Για το τέλος αφήνω το healthview.gr, που πολλάκις έχω χαρακτηρίσει ανεύθυνο και οτι συστηματικά διαστρεβλώνει και καλλιεργεί εντυπώσεις, και το οποίο έχει βαλθεί να με… επιβεβαιώνει! Δημοσιεύει λοιπόν οτι ο κ. Κρεμαστινός τόνισε πως “η απόφασή του [να μην κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης] σχετίζεται με την προσωπική του στάση απέναντι στους εμβολιασμούς”. Δηλαδή αυτόματα επιχειρεί να κατατάξει τον καθηγητή κ. Κρεμαστινό στην ίδια συνομοταξία με τους γραφικούς αρνητές των εμβολιασμών, που κάνουν φασαρία εδώ και εκεί και προσπαθούν να γκρεμίσουν όσα έχουμε πετύχει στη δημόσια υγεία τον τελευταίο μισό αιώνα χάρη στα εμβόλια, με την εξάλειψη της ευλογιάς, την εκρίζωση της πολιομυελίτιδας και την ριζική καταπολέμηση ασθενειών όπως η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.

Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιά από τις τρείς εκδοχές ισχύει. Σε κάθε περίπτωση ο κ. καθηγητής φαίνεται οτι την… πάτησε, καθώς θα περίμενα να είναι πιο υποψιασμένος για το γεγονός οτι η (όποια) δήλωσή του θα περικόπτοταν, θα διαστρεβλωνόταν, θα χρησιμοποιούταν για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και ιδιαιτέρως επιφανές, και ασχολείσαι με τα θέματα υγείας, θα πρέπει να μετράς τα λόγια σου πολύ. Διότι οτιδήποτε λές, έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία της χώρας.

Άραγε τι γνώμη έχει για τη δήλωση του κ. Κρεμαστινού η καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σύζυγός του κα. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού ? Είναι η κυρία στη φωτογραφία δίπλα του, και διδάσκει το… μάθημα “Δημόσια Υγεία” στα μεταπτυχιακά της σχολής! Πολύ θα ήθελα να ήμουν σπουδαστής της για να τη ρώταγα…ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου