Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια…


gapeec45

Η επιστήμη και όλοι εμείς, αναλυτές της οικονομίας ή όχι, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ο Γιώργος Παπανδρέου μας έχει αφήσει άφωνους και μακάρι ο άνθρωπος να ξέρει τι κάνει και οι επικριτές του να πάνε να πέσουν από την Ακρόπολη.

Τι μας είπε;: «Που τα είδατε εσείς τα μέτρα, ποιος σας είπε ότι.......

....θα πάρουμε σκληρά μέτρα» και μας άφησε όλους άναυδους. Οι οικονομολόγοι, οι αναλυτές και όλοι εκείνοι που τις τελευταίες εβδομάδες έλεγαν ότι η οικονομία μπορεί να σωθεί αν ληφθούν επώδυνα μέτρα για όλους, τρέχουν τώρα να σκίσουν τα πτυχία τους.

Σε μια εντυπωσιακή, πράγματι, συνέντευξη ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται και που αγγίζουν την φτωχολογιά. Επομένως, να μην περιμένουμε ιρλανδικά μοντέλα με πάγωμα μισθών για 3-4 χρόνια αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημοσίου είναι χαμηλόμισθοι.

Να μην περιμένουμε σκληρά μέτρα για τα ακίνητα διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ένα σπιτάκι, άντε και ένα πατρικό.

Να μην περιμένουμε επίσης κατάργηση του 14ου μισθού ούτε αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες διότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Επομένως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί με μοντέλο α λα ελληνικά. Όπως είπε «θα πονέσουν εκείνοι που πρέπει να πονέσουν».

Μίλησε ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά για νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής αφού βγήκε ενισχυμένη και με τους κοινοτικούς εταίρους στο πλευρό τους. Άρα όσα μας έσερναν επί μέρες για χρεοκοπία, για ΔΝΤ και για ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων για όλους, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε.

Το μόνο που είπε είναι ότι τα μέτρα που είχαν σχεδιάσει σε βάθος 2ετίας – 4ετίας θα γίνουν πιο γρήγορα. Πράσινη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ώστε να ξοδεύουν περισσότερα και να κινούν την αγορά κ.λπ. θα πρέπει να γίνουν απλά πιο γρήγορα. Ακόμη και για το ασφαλιστικό είπε ότι θα γίνουν αλλαγές με κατάργηση των προνομίων των ολίγων προς όφελος των πολλών.

Υποστήριξε τέλος ότι δεν τίθεται θέμα αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της χώρας ούτε φυσικά έξοδο από την ευρωζώνη.

Όσοι άκουγαν εκείνη την ώρα τον Γ. Παπανδρέου έμειναν άναυδοι. Στις περισσότερες εφημερίδες η πρώτη σελίδα γύρω στις 4 το απόγευμα ήταν έτοιμη και οι τίτλοι έλεγαν ότι έρχονται επώδυνα μέτρα που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Στις μέσα σελίδες μάλιστα οι δημοσιογράφοι παρέθεταν λίστα με τα σκληρά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ξαφνικά όλα τούμπα, η πρώτη σελίδα άλλαξε και το Σάββατο πολλές εφημερίδες θα βγουν με τίτλους όπως… Ο Γιώργος νικητής στις Βρυξέλλες, ο… Άγιος Γεώργιος εξολόθρευσε το τέρας των Βρυξελλών και άλλα τέτοια.

Μην εκπλαγείτε επίσης αν δείτε εφημερίδες που έκλεισαν την Παρασκευή νωρίτερα να έχουν ρεπορτάζ που θα μιλά για σκληρά μέτρα. Που να ήξεραν τι κεραυνός θα τους έλθει από τις Βρυξέλλες.

Κι επειδή κυκλοφορεί πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία, έκπληκτος φαίνεται να είναι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που μάλλον αισθάνεται ότι τον άδειασε ο πρωθυπουργός καθώς ο υπουργός Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες τα μέτρα – σοκ και τελικά ο Γ. Παπανδρέου το… έριξε στο τσάμικο.

Επικαλούμαστε, λοιπόν, την ευφυΐα των αναγνωστών μας για να απαντήσουμε στο δίλημμα της αρχής του κειμένου. Ή ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει κάποιο οικονομικό μοντέλο που θα απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή της εθνικής κυριαρχίας ή ο κ. Παπανδρέου δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Οι Βρυξέλλες και οι αγορές πιέζουν για μέτρα τύπου Ιρλανδίας και ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια οικονομική πολιτική που μοιάζει ανέφικτη. Εκτός βεβαίως και αν άλλα λέει κεκλεισμένων των θυρών και άλλα δημοσίως.

Και όπως μαθαίνουμε οι ξένοι καραδοκούν. Μια ακόμη υποβάθμιση από την S&P τον Γενάρη και καήκαμε.

Αλλά δεν πειράζει. Με την ελπίδα ζούμε σ’ αυτή τη χώρα.

Οικονομικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου