Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Χ. Καστανίδης: «Ναι» στην αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων αλλά υπό προϋποθέσεις

«Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική απόφασή του να αποκαθηλωθούν τα θρησκευτικά σύμβολα απʼ όλα τα δημόσια καταστήματα, νομίζω πως η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφασή του.

Αλλά η προσαρμογή αυτή, θα γίνει μονάχα μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το αίτημα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων από τα κτίρια του Δημοσίου.


Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Ροντούλης υποστήριξε πως, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική του απόφαση, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί, διότι «οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι αναγκαστικές για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Εξάλλου, «το ελληνικό κράτος δεν δημιουργήθηκε εν κενώ: Ο σταυρός είναι σύμβολο έθνους για μας», πρόσθεσε. «Ο εσταυρωμένος στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, που το βλέπουν τα παιδιά μας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Τον βλέπουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Είναι το μήνυμα του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροντούλης.

"Υποθέτω πως αυτοί που σε καθεστώς δημοκρατίας υπερασπίζονται την ανάγκη της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας, εάν ζούσαν σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, δεν θα τολμούσαν να υποβάλουν τα ίδια αιτήματα - αλλʼ αυτό είναι, αν θέλετε, το υψηλό 'κόστος' και η υψηλή αρχή που κανοναρχεί τις δημοκρατίες και την Ευρώπη", σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καστανίδης, διαχώρισε τα εθνικά σύμβολα από τα θρησκευτικά και υπογράμμισε πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόμαστε, όπως το σύνολο της πολιτισμένης Ευρώπης, είναι εφαρμοστέες και στην Ελλάδα - και τα πρόστιμα και οι καταδίκες των χωρών, είναι τεράστιας σημασίας».

«Ας εκδοθεί πρώτα η δευτεροβάθμια απόφαση του δικαστηρίου και μετά θα συζητήσουμε. Οι όποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάντως, θα είναι μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανά της» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή:Ελευθεροτυπία-(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2 σχόλια:

  1. μπραβο καστανιδη...δεν ντρεπεστε....μην πεζετε με τον κοσμο....θα φατε μαυρο....και η αρχη θα γινει στις δημοτικες.....αν δεν παμε το μαρτιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποδομηση της χωρας και της κοινωνιας συνεχιζεται οπως βλεπουμε με αμειωτη ενταση . Οι εθνομηδενιστες σημειωνουν συνεχεις νικες .Ο εχθρος δεν βρισκεται πλεον προ των πυλων , αλλα εχει μπει μεσα και καταστρεφει το ηθικο των ελληνων , καθως και το ενδιαφερον τους για την πατριδα και τους συνανθρωπους τους . Σκεφτειτε οταν πηγατε σε καποιο δικαστηριο αν κοιταξατε την εικονα του ΧΡΙΣΤΟΥ και παρακαλεσατε για βοηθεια και αν νοιωσατε καποια αγαλλιαση και ασφαλεια πιστευοντας οτι θα σας βοηθησει στην κρισιμη στιγμη σας. Μην τους αφησετε να πολεμουν την θρησκεια μας . Ειναι ενας απο τους τροπους αλωσης της χωρας μας .Ειναι ενας απο τους στοχους τους .Να μην εχουμε καμμια ελπιδα.Να γινουμε κενοι απο αισθηματα και ελπιδα.Θα ερθει μετα το τελος των παρελασεων ,των εθνικων εορτων,το τελος της σημαιας οπως την εφτιαξαν οι προγονοι μας οταν μας απελευθερωσαν και μας εκαναν παλι ανθρωπους απο ζωα που μας ειχαν οι κατακτητες. Δεν συμφωνω με την εξουσια που εχουν στησει οι παπαδες και εχουν αλλοιωσει την ουσια του κυρηγματος του ΧΡΙΣΤΟΥ . Τα λογια ΤΟΥ ομως δινουν ελπιδα στην ανθρωπινη ψυχη , να μην λυγιζει στις δυσκολιες της ζωης.Ειχε πει ο μεγαλος Ιωνας Δραγουμης : δεν συμφωνω με την θρησκεια ,αλλα δεν μπορω να μην αναγνωρισω τον ρολο που επαιξε στο να κρατησει το ΕΘΝΟΣ ενωμενο στα δυσκολα χρονια της τουρκοκρατιας. Αντισταθειτε , μην τους αφησετε να περασουν τα βρωμικα σχεδια τους.Συνεχης αφυπνηση των ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή