Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Παθήσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία






Στη διάρκεια αυτών των τελευταίων 30 ετών, η έρευνα αποκάλυψε ποιες παθήσεις, οι οποίες στο παρελθόν θεωρούνταν άσχετες με τη σεξουαλική ζωή, έχουν άμεση και καταλυτική σχέση με τη δημιουργία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Οι επιδημιολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι 1 στους 4 άνδρες θα υποφέρει από ΣΔ κάποια στιγμή στη ζωή του.

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε πως:

• Ο διαβήτης είναι αιτία
1 στους 3 άνδρες με την πάθηση εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία

• Η υπέρταση (πίεση) αλλά και τα φάρμακά της (αντιυπερτασικά) ευθύνονται για ένα τεράστιο αριθμό προβλημάτων
1 στους 4 υπερτασικούς άνδρες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη σεξουαλική του ζωή

• Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, επίσης, είναι σήμερα σίγουρο ότι είναι υπόστρωμα της βλάβης και των πεϊκών αγγείων.
Ακόμα, σήμερα, θεωρείται ότι μια δυσκολία στο σεξ είναι πρώιμος δείκτης για μια πάθηση στην καρδιά, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν και συμπληρωματικό check up, για να αποκαλύψουν λανθάνουσες μορφές ισχαιμίας.

• Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
Έτσι, η ηλικία που φαίνεται ότι αλλάζει δραματικά το τοπίο, είναι η κρίσιμη των 40-50, όπου το ποσοστό των προβλημάτων εκτοξεύεται από το 8% που καταγράφεται στους 20χρονους, στο 40% στους άνδρες αυτών των ηλικιών. Άρα, σήμερα ένας άνδρας 40-50 θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει σημαντικά αίτια που θα οδηγήσουν σε σεξουαλική κάμψη.

• Ο προστάτης
Παλιότερα, ο άνδρας με προστάτη (ΚΥΠ-καλοήθης υπερτροφία του προστάτη:πάθηση πολύ συχνή στους άνδρες μετά τα 50) δε είχε καμιά ιδέα ότι αυτή η αθώα κατά άλλα πάθηση μπορεί να ευθύνεται για ΣΔ, αντίθετα, σήμερα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο πως θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα.

• Ο καρκίνος του προστάτη
Σήμερα, ανακαλύπτεται και θεραπεύεται σχετικά εύκολα. Αποτελεί, επίσης, αιτία ΣΔ και ιδιαίτερα, όταν ο άνδρας υποστεί ριζική προστατεκτομή, δηλαδή ολική αφαίρεση του αδένα.

• Η κατάθλιψη
Είναι η νόσος του αιώνα της ευμάρειας και του τρόπου ζωής, όπου οι επιθυμίες καίγονται στο βωμό της άμεσης κατανάλωσης και αποτελεί μια άλλη σοβαρή δεξαμενή του προβλήματος. Ένας στους 3 Έλληνες έχει αδιάγνωστη κατάθλιψη -όπως τεκμηριώνουν οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες- που συνήθως την ονομάζει στεναχώρια και οικονομικά προβλήματα. Γι’ αυτό και τη θεωρεί φυσιολογική και δεν τη θεραπεύει. Ο άνδρας των 40 δεν είναι 2 εικοσάρηδες κατά το λαϊκό άσμα, αλλά ύποπτος για μια ανδρική κλιμακτήριο, όπου τα ανδρογόνα του έχουν καταρρεύσει δραματικά, γι’ αυτό και κουράζεται πιο εύκολα σταματά να έχει επιθυμίες γίνεται νευρικός και δεν συγκεντρώνεται στη δουλειά του, όπως παλαιότερα. Για όλα αυτά, σήμερα η επιστήμη διερευνά και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να δώσει λύσεις. Θα μπορούμε να μιλήσουμε στην επομένη αρθρογραφία μας, γιατί σήμερα η χημεία και η έρευνα έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες απέναντι στην προκατάληψη και στην αλχημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου