Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Δεν είστε η μόνη Μακεδονία, δεν έχετε copyright στο όνομα...!


«Αν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν θα μεταφέρουμε στην Ε.Ε.», είπε ο Θ. Πάγκαλος σε Σκοπιανό βουλευτή στην κοινοβουλευτική συνέλευση της ΔΕΕ
Η Ελλάδα έχει την προεδρία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά το τρέχον εξάμηνο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος παρευρέθη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του οργανισμού, του οποίου υπήρξε μέλος επί αρκετά χρόνια.
Στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί χθες ήταν η πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η συνθήκη της Λισαβόνας.
Ο Σκοπιανός βουλευτής κ. Νικολότσκι έθεσε στον Θ. Πάγκαλο το ερώτημα «ποια στάση θα τηρήσει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως προς τον νέο οδικό χάρτη, την περιφέρειά μας και τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα υποβληθούν θετικές ευρωπαϊκές συστάσεις της Ε.Ε. Ξέρουμε ότι το θέμα του ονόματος είναι προβληματικό γιατί ενδέχεται να υπάρξει βέτο.
Δηλαδή τι θα κάνετε; Θα θέσετε και άλλο βέτο και θα αναβάλετε ακόμα μία φορά τις διαδικασίες; Το βέτο δεν μπορεί να αναχαιτίζει διαδικασίες οι οποίες υποστηρίζονται από την κοινή γνώμη. Ισως θα έπρεπε να δούμε ένα άλλο ενδεχόμενο».
Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους πρώτους επενδυτές στην ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση για την είσοδό της στη ΔΕΕ, επισημαίνοντας «θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις συναλλαγές μας, να άρουμε τους φραγμούς στα σύνορα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχετε το όνομα μιας επαρχίας, ενός διαμερίσματος της χώρας και δεν είστε μόνο εσείς σε αυτή την περιοχή, υπάρχει και ευρύτερη περιοχή. Αν αντιγράφετε αυτό το όνομα και το μονοπωλείτε ως copyright, τότε δημιουργείτε αντιδράσεις και παρανοήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα σας επιμένει να διατηρεί μία ονομασία που αναφέρεται σε μια επαρχία και στη γενικότερη περιοχή της Μακεδονίας. Θα πρέπει να προσθέσετε κάτι. Αν προσθέσετε έναν επιθετικό χαρακτηρισμό, κάποιο διευκρινιστικό στοιχείο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα για μας. Εμείς θα το αποδεχτούμε». Παρατήρησε όμως «τι καταλαβαίνουν οι Ελληνες με την ονομασία; Οτι θέλετε να τη μονοπωλήσετε. Θέλετε να είστε μία και μόνο Μακεδονία, η οποία έχει οράματα αλυτρωτισμού, να ανακτήσει την υπόλοιπη Μακεδονία και να μονοπωλήσει ένα ιστορικό παρελθόν. Αν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, τότε υπάρχει πρόβλημα και δεν θέλουμε αυτά τα προβλήματα να τα μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε σας αντιστρέφω την ερώτηση και σας ρωτώ, εσείς τι θα κάνετε»;
Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου