Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πως μας παρακολουθεί το Google...


ΝΑ είστε σίγουροι ότι μια μηχανή αναζήτησης γνωρίζει πολύ καλά που σερφάρετε.. Για τους περισσότερους χρήστες είναι πολύ απλό γιατί έχουν μια μοναδική διεύθυνση, την λεγόμενη IP. Απλά κλειδώνουν σε αυτή για αναγνώριση. Πολλοί τρομάζουν που το Google τους λέει και που είναι γεωγραφικά ενώ είναι βέβαια απλό αφού η σύνδεσή σας είναι σε συγκεκριμένο σημείο και με συγκεκριμένη δρομολόγηση. Αλλά επιχειρηματικός μου αντίπαλος θα είχε πολλά να κερδίσει αν ήξερε ότι είμαι στο δασικό χωριό και συνεπώς 5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Εχει δικαίωμα το Google να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία;
Κάποιοι (ελάχιστοι γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το κάνεις χωρίς να καθυστερεί η περιήγηση στο διαδίκτυο) χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια για να κρύψουν την IP τους. Είναι ανούσιο αλλά απλά δεν καταλαβαίνουν πόσο έντονο είναι το "αποτύπωμα" του κάθε χρήστη. Προφανώς εταιρείες σαν το Google που χαρίζουν δωρεάν εφαρμογές διαρκώς έχουν πολλούς άλλους τρόπους να σας "πιάσουν" είτε είναι από το Blogger, το Gmail, το GoogleMaps, Latitude, Picasa και ένα σωρό "δωρεάν" υπηρεσίες τους. Μόλις κάνετε log in, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε σύστημα απόκρυψης της IP το παιχνίδι έχει ουσιαστικά τελειώσει .
Είδους αποτυπωμάτων που καταγράφονται:
1. Η σειρά που επισκέπτεστε άλλες ιστοσελίδες
2. Η ταχύτητα δακτυλογράφησης
3. Άλλα προγράμματα που είναι ανοιχτά ταυτόχρονα. (Είναι αρκετά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτό - κοιτάξτε την Διαχείριση εργασιών σας τακτικά και διαπιστώσετε ότι υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα)
4. Το "στήσιμο" του browser σας. Ειδικά αν έχετε πρόσθετα.
5. Εγκατεστημένα Spyware. Ο ορισμός του spyware είναι πολύ συγκεχυμένος και ένα σωρό πράγματα "κάθονται" για λίγο ή και μόνιμα μαζί μας καθώς σερφάρουμε.
6. Entry paths, δηλαδή ποιές ακριβώς σελίδες συνηθίζετε να επισκέπτεστε για να "μπείτε" σε έναν δικτυακό τόπο. Εγώ πχ κάνω τις αναζητήσεις μου από το παράθυρο (εκεί πάνω δεξιά είναι!) του browser. Όταν επισκέπτεστε ένα forum από ποια σελίδα "μπαίνετε";
7. Τρόπος αναζήτησης. Πόσες λέξεις κλειδιά βάζετε συνήθως, πόσο γρήγορα κάνετε κλικ σε ένα από αυτά, με ποιά σειρά βάζετε τους όρους αναζήτησης.

Δεν χρειάζεται να συνεχίσω, τώρα δείτε ένα καλό επεισόδιο του CSI και καταλαβαίνετε πως σκέφτονται εκεί στο Google. Για να κάνουν καλύτερες τις αναζητήσεις σας...ναι καλά!
Επίσημα από το Google (χάρη στην έρευνα της ΕΕ που συνεχίζεται) παραδέχονται ότι κρατάνε για δύο ως πέντε έτη στοιχεία όπως τα email (ναι, και το περιεχόμενό τους αναλύεται), λίστες αναζητήσεων (δηλαδή το καθετί που βάλατε στο Google να βρείτε) και οτιδήποτε άλλο κάνετε όσο είστε logged in σαν χρήστης τους. Με εγκατεστημένη την Google toolbar ή το Google Gears μάλιστα αυτό είναι ουσιαστικά...πάντα και ας μην το σκέφτεστε γιατί είστε σε ιστοσελίδα άλλης εταιρείας.
Και τι να κάνουμε; Ναι, υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης. Πειραματίζομαι διαρκώς και βέβαια όλο στο Google γυρνούσα. Τον τελευταίο καιρό όμως το www.bing.com της Microsoft με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή για ένα 70% περίπου των αναζητήσεων μου. Είναι και καλύτερο από το Google στις εικόνες σαν interface. Και σε πολλές αναζητήσεις είναι σαφώς καλύτερα τα αποτελέσματα του Bing.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου