Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Φωτογραφίες του Αθ. Λερούνη από το κρησφύγετο των Ταλιμπάν



ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

Οι πρώτες φωτογραφίες του Έλληνα εθελοντή, Αθανάσιου Λερούνη, που απήχθη από ομάδα των Ταλιμπάν πριν από περίπου πέντε μήνες, από το σπίτι, όπου διέμενε σε χωριό των Καλάς, στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ του Πακιστάν, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες ...


προέρχονται από την τετραμελή αποστολή στελεχών της τοπικής διοίκησης της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις με τους διοικητές των Ταλιμπάν για την απελευθέρωση του Έλληνα ομήρου.

Ο Λερούνης, σε μία από τις φωτογραφίες, εμφανίζεται χαμογελαστός, με γενιάδα και ρούχα των Ταλιμπάν, ενώ σε μία δεύτερη ποζάρει με την τετραμελή πακιστανική αποστολή, κρατώντας ένα όπλο καλάσνικοφ.

Φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, γεγονός για το οποίο διαβεβαίωσαν και τα μέλη της αποστολής, έπειτα από συνάντηση που είχαν μαζί του κατά την τελευταία τους επίσκεψη, πριν από μία εβδομάδα, στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν, στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν, όπου κρατείται όμηρος.

Μέλη της αποστολής ανέφεραν σε τοπικές εφημερίδες ότι ο Έλληνας εθελοντής κρατείται από τους Ταλιμπάν σε ανοιχτό χώρο, βρισκόταν «σε καλή διάθεση» και ότι οι απαγωγείς «τον φροντίζουν σαν φιλοξενούμενο».

Η αποστολή παρέμεινε οχτώ μέρες στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν, όπου συναντήθηκαν με τον Λερούνη αρκετές φορές, διαπιστώνοντας ότι «ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους απαγωγείς του».

Έκαναν λόγο για φιλική συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντί τους, αφού μάλιστα τούς πρόσφεραν γεύμα, παρουσία του Έλληνα ομήρου.

Όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματευτές είχαν επαφές με τον διοικητή του Νουριστάν, μουλά Ντοστ Μοχάμαντ, καθώς και με τον διοικητή των Ταλιμπάν, Χατζί Ουσμάν Μουτακί, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα απελευθέρωσης τριών στελεχών των Ταλιμπάν, που κρατούνται από τις πακιστανικές αρχές, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Λερούνη.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς απέσυραν τον δεύτερο όρο τους για την καταβολή λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι η πακιστανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει ένα από τα στελέχη των Ταλιμπάν (Κάρι Ρεχμάτ Ουλά), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, ωστόσο, η διοίκηση των Ταλιμπάν επιμένει στην απελευθέρωση τουλάχιστον δύο εκ των στελεχών τους, που κρατούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου