Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ελλάδα, εθνική κυριαρχία και…ομόλογα (!)


Τι είπαν πάλι τα άτομα; Το BananiaGr νιώθει πως ακόμα μια φορά επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που έχει εκφράσει και στα προηγούμενα άρθρα περι χρεοκοπίας και χρέους της Ελλάδας, και ποιο μπορεί να είναι το τίμημα. Μα καλά, τι ήταν πάλι αυτό που βγήκαν και είπαν κάποιοι; Θα τρελαθούμε τελείως;

“……..Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί, αλλά η λύση σε αυτή την κρίση θα είναι η παραχώρηση «λίγης» από την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, εξηγεί η RBS. «Όσο περισσότερη εθνική κυριαρχία χάνει η Ελλάδα, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές των ομολόγων», τονίζει…..”

Δεν άκουσα;

Πως είπατε;

Ορίστε;

Συγνώμη κύριοι, ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ; ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ;

Τι ερμηνεία μπορεί να δώσει αυτή η αμφιλεγόμενη δήλωση;

Τα «γυρίζει» υπέρ της Ελλάδας η Royal Bank of Scotland

Έπειτα από τα χθεσινά, υποστηρικτικά σχόλια της Morgan Stanley, η Ελλάδα βρίσκει έναν ακόμα απρόσμενο σύμμαχο. Η Royal Bank of Scotland, μία από τις τράπεζες που τηρούσε ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στη χώρα στην κρίση αυτή, δείχνει να αλλάζει γνώμη. «Τα spreads των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν ευμετάβλητα στις επόμενες εβδομάδες (μεταξύ άλλων, λόγω της προσφοράς), αλλά τώρα κοιτάμε τα σημεία εισόδου για να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα, καθώς η υστερία περί διάσπασης της ΟΝΕ μετριάζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινή ανάλυση της βρετανικής τράπεζας. Η Royal Bank of Scotland θεωρεί ότι η πρόσφατη δήλωση του Trichet που τρόμαξε τις αγορές (ότι καμία χώρα μέλος της Ευρωζώνης δεν θα έχει ειδική μεταχείριση) αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας έχει περάσει πλέον στις ευρωπαϊκές αρχές. «Ο Trichet δεν θα ήταν τόσο απότομος εάν η χώρα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο χρηματοδότησης», επισημαίνουν οι αναλυτές της.

Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί, αλλά η λύση σε αυτή την κρίση θα είναι η παραχώρηση «λίγης» από την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, εξηγεί η RBS. «Όσο περισσότερη εθνική κυριαρχία χάνει η Ελλάδα, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές των ομολόγων», τονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο χρηματοδότησης (δηλαδή χρεοκοπίας) και περιμένει η μεταβλητότητα στα ομόλογα να δώσει ένα καλό σημείο εισόδου.

isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου