Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Δυσφορία Φαναρίου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο -ΣΟΚ στην Ομογένεια!




Γράφει ο Greek American News Agency


Αυτή είναι η Eκκλησία; Αν μπορεί ας μας απαντήσει κάποιος από τους μεγαλόσχημους ή μικρόσχημους κληρικούς, ή ακόμα και και από όσους κοσμικούς που υπηρετούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αυτή είναι η Εκκλησία Σεβασμιότατε "Άγιε" Αμερικής;
archbishop_demetrios.jpg

Σοκ στην ελληνοαμερικανική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτείων, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προκαλέσει η άρνηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου να παράσχει στέγη και κάθε είδους βοήθεια και στήριξη σε δυο 12χρονα ελληνόπουλα από το Κονγκό, θέμα που αποκάλυψε η ημερησία εφημερίδα της Νέασ Υόρκης, Εθνικός Κήρυκας.

Έχοντας χάσει τον πατέρα τους και με την μητέρα τους πάσχει από καρκίνο, ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος πριν μερικούς μήνες με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο του ζήτησε να στηρίξει και να βοηθήσει τα δυο παιδιά, τα οποία είχαν οικογενειακά ερείσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν θείο του, αδύναμο να αντεπεξέλθει οικονομικά στις ανάγκες των παιδιών . Ως απάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξεδήλωσε με επιστολή του παραμονές των Χριστουγέννων την αδυναμία της Αρχιεπισκοπής να βοηθήσει,με το πρόσχημα ότι πέρα των άλλων, τα δυο παιδιά δεν είχαν την αμερικανική υπηκοότητα, ευχόμενος πάραυτα κάθε ευλογία και δύναμη.

Να πούμε βέβαια ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η πλουσιότερη επαρχία του οικουμενικού θρόνου, με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από 20 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ πρόσφατα είχε προκαλέσει σάλο η αποκάλυψη ότι μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις σεξουαλικών σκανδάλων και άλλων δικαστηρίων.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως αίσθηση και πολλά ευμενή σχόλια από την ομογένεια και τον τοπικό ομογενειακό τύπο, προκάλεσε η επιστολή-καταπέλτης του Μητροπολίτη Ικονίου, Θεόληπτου, του Οικουμενικού Θρόνου , ο οποίος με σκληρή γλώσσα, χωρίς τα γνωστά εκκλησιαστικά προσχήματα, αποδοκιμάζει την άρνηση του Δημητρίου, ρωτώντας τον μάλιστα πώς μπόρεσε να εορτάσει ως αρχιερεύς τις Αγιες ημέρες των Χριστουγέννων χωρίς συνειδησιακό πρόβλημα. Ο μητροπολίτης Ικονίου, στην σκληρή, πρωτόγνωρη στα δεδομένα της Εκκλησίας, επίθεση που κάνει στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κλείνει με ένα γενικότερο συμπέρασμα, απόρροια τέτοιον παρόμοιων συμπεριφορών.

«Να μην παραπονούμεθα δια τον λαό του Θεού ότι μένει μακριά της Εκκλησίας. Εμείς τον απεμακρύναμε με τας πράξεις και τα παραδείγματά μας. Ντροπή μας»!

Ολόκληρη την επιστολή του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου μπορείτε να τη διαβάσετε στο παρακάτω ρεπορτάζ. Αυτό που όμως έχει σημασία να επισημανθεί και αξίζει να μας προβληματίσει είναι όλες αυτές οι απλές σκέψεις που έκαναν ομογενείς όταν τους θέσαμε το ζήτημα λέγοντας μας με απλά αλλά ζεστά λόγια αφενός για το ενδιαφέρον τους και αφετέρου για την σκληρότητα που επέδειξε ο κ. Δημήτριος όταν πράγματι δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για ένα δείπνο προς τιμήν των εορτασμών για τα 10 έτη ποιμαντορίας του την περίοδο της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου... Να γιατί δεν είχε κόσμο όπου και αν πήγε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και το αγωνιώδες βλέμμα του αναζητούσε πιστούς... Μάταια όμως... Ο κόσμος έχει πράγματι απομακρυνθεί-από την Εκκλησία και ειδικά εδώ στην Αμερική - με όσα διαδραματίζονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής χρόνια τώρα...

Το αγωνιώδες ερώτημα είναι αυτή είναι η Εκκλησία; Αν μπορεί ας μας απαντήσει κάποιος από τους μεγαλόσχημους ή μικρόσχημους, ή ακόμα και και από όσους κοσμικούς υπηρετούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που έδιωξε ή για να το τοποθετήσουμε σκληρότερα και στην πραγματική του βάση, αρνήθηκε την βοήθεια στα δυο ορφανά ελληνόπουλα; Την στιγμή που δαπανά εκατομμύρια για αποζημιώσεις σεξουαλικών σκανδάλων; 18.000.000 μόνο την τελευατία δεκαετία της ποιμαντορίας του Αρχ. Δημητρίου για την συγκάλυψη και την αποσιώπηση σεξουαλικών σκανδάλων!

Τώρα βέβαια, κάποιος από τους εκεί διευθύνοντες και ιθύνοντες , θα πει «μα δεν αποφασίζω εγώ. Άλλος αποφασίζει». Και ποιος είναι, λοιπόν, είναι αυτός ο άλλος που έχει πάντα τον τελικό λόγο;

Η κεφαλή είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ένας σεβάσμιος γέροντας, πανεπιστημιακός, βαθύς γνώστης πολλών αντικειμένων, μα περισσότερο γνώστης και Κήρυκας υποτίθεται του αληθινού Λόγου του Θεού. Του Θεού της αληθινής Αγάπης. Της προσφοράς. Της Ανιδιοτέλειας. ‘Ετσι τον έχουμε ακούσει να μιλάει για τον Θεό και την Εκκλήσια και το ρόλο της.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά από τα κυριακάτικα και όχι μόνο κηρύγματα του Αρχιεπισκόπου, της κεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική δεν αξίζει όμως αφού ότι και αν πούμε εμείς θα είναι πολύ λίγο μπροστά στις πικρές και σκληρές αλήθειες που λέει στην επιστολή καταπέλτη -μαρτυρία της σύγχρονης εποχής μας για την διοικούσα Εκκλησία- ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος.

Και αναμφισβήτητα είναι (;) ο μόνος αρμόδιος ο Αρχ. Αμερικής σε κάθε περίπτωση να απαντήσει. Στην περίπτωση που εν γνώση του τα δυο αυτά παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται απροστάτευτα, τότε πραγματικά τα λόγια του Αριεπισκόπου είναι απλώς κενά περιεχομένου, αφήνοντας τον πιστό να βγάλει τα συμπεράσματά του, όχι μόνο για ρόλο του ιδίου, αλλά και για το ρόλο της Εκκλησίας γενικότερα, συμπεράσματα που δύναται να φτάσουν και σε σημείο υπερβολής, βάζοντας τα όλα στο ίδιο καζάνι, εξαιτίας μικρόψυχων συμπεριφορών.

Η Αρχιεπισκοπή δεν είναι για να μαζεύει λεφτά για τα διάφορα ταμεία της, να απονέμει τίτλους τιμής με αντάλλαγμα σεβαστά ποσά, να πληρώνει αποζημιώσεις για υποθέσεις που μαυρίζουν (και ντροπιάζουν)το πρόσωπο της Εκκλησίας (και ο νοών νοείτω), και πόσα άλλα που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας και βρίσκονται καταχωνιασμένα σε κάποια συρτάρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία χρόνια τώρα απορρίπτει το αίτημα για βοήθεια δεκάδων άλλων με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα που δεν αντέχουν το φως της αλήθειας... Η Εκκλησία είναι για να κάνει έργο ουσίας. Να κάνει βίωμα καθημερινά το Λόγο του Θεού. Την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο εμπράκτως. Να ζει ταπεινά. Λιτά. Σεμνά κατά την εικόνα και το πρότυπο του Χριστού. Εκτός και αν το τυπικό Corporation, έχει γίνει και επί της ουσίας επιχείρηση με αυτονόητους στόχους...το κέρδος. Το χρήμα και τον πλουτισμό κάποιων επίδοξων κληρικών και λαϊκών που τρώνε παρανόμως από τα ιερά ταμεία της Αρχ. Γιατί ο Σεβάσμιος αρχιερέας δεν ζήτηση την βοήθεια των ισχυρών της Αρχιεπισκοπής όπως ο κ. Τζαχάρης; Γιατί δεν ζήτησε την βοήθεια των εκατομμυριούχων Αρχόντων; Γιατί ουδείς θα έδινε και το γνωρίζει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Ίσως ο ίδιος να ζει εδώ και μια 10ετια τον δικό του Γολγοθά... αφού ξέρει ότι είναι πλαισιωμένος από ανθρώπους που ζουν μακράν της Εκκλησίας πλήρως εκκοσμικευμένης αντιλήψεως ακόμα και από μεγαλόσχημους κληρικούς. Έχουμε γράψει έντονη κριτική για τον Εθνικό Κήρυκα τούτη τη φορά όμως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όχι μόνο στον συντάκτη Θεόδωρο Καλμούκο αλλά και στον εκδότη Αντώνη Διαματάρη που δεν αποσιώπησαν το θέμα... Ίσως και αν μην είναι τυχαία αυτή η δημοσιοποίηση και έκταση του θέματος αν τελικά δεν προϊδεάζει και δεν προετοιμάζει το έδαφος για άλλου είδους εξελίξεις στον θρόνο της Αμερικής...

Κλείνοντας να πούμε ότι δεκάδες άλλα περιστατικά υπάρχουν εδώ στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής που δυστυχώς δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα ή κάποιου είδους συμφέρον... Μακάρι να μην υποκρύπτει κάτι άλλο αυτή η έκταση του θέματος από τον Εθνικό Κήρυκα που δεν μας έχει συνηθίσει με τέτοιες ευαισθησίες παρά μόνο όταν υπάρχουν βαθύτερες σκοπιμότητες... Αυτό ας μη το ξεχνάμε ποτέ... Μιλάμε για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής..Την επαρχία των συμφερόντων και των σκανδάλων που εύκολα αποκρύπτονται και ακόμα πιο εύκολα αποσωπούνται αφού όλοι προσκηνούν και ασπάζονται ευσέβαστως την δεξιά ...της εξουσίας... Την Αρχιεπισκοπή που έχει ιστορία και παρελθόν όχι μόνο στα σκάνδαλα αλλά και στις αλλαγές εκκλησιαστικών ηγετών μετά την σκανδαλώδη απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και την επίσης διακριτική απομάκρυνση του μακαριστού Ιάκωβου...Αυτά μη τα ξεχνάμε... Είναι η ζώσα εκκλησιατική ιστορία

1 σχόλιο:

  1. Καλα τα λεφτε πατερ μου ! Και χρησιμα , οταν ομως πηγαινουν για να βοηθουνται οι αναξιοπαθεις και οχι για να γεμιζουν οι κοιλαρες σας καιτα πορτοφολια σας ! Ουτε για να καλυπτονται τα σκανδαλα σας ! Δεν ειπε τιποτα τετοιο στην διδασκαλια του ο ΚΥΡΙΟΣ . Ειπε να βοηθαμε τον πλησιον μας οχι μονο με ευχες , αλλα και με πραξεις . Ντροπη σας ! Εισαστε αναξιοι να τον υπηρετητε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή