Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ

Αθανάτους μεν πρώτα θεούς τίμα, ως είναι καθιερωμένον υπό του νόμου και σέβου τον όρκον, έπειτα, την τάξιν των πεφωτισμένων ηρώων και τους επί της γης διαμένοντας Δαίμονας σέβου, πράττων τα νόμιμα, και τους γονείς σου τίμα και τους πλησιεστάτους συγγενείς, εκ δε των άλλων ανθρώπων κάνε φίλον τον άριστον εις την αρετήν. Πράους πρόφερε λόγους (προς τον φίλον σου) και έργα επωφελή πράττε (εις αυτόν), μηδέ μισήσεις τον φίλον σου διά μικρόν αυτού παράπτωμα, εφ' όσον δύνα­σαι διότι η δύναμις κατοικεί πλησίον της ανάγκης.

ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗΓνώριζε μεν ότι ταύτα ούτως έχουσιν συνήθιζε δε να καταστέλεις των ακολούθων την άμετρον τάσιν: πρωτίστως μεν της κοιλίας, του ύπνου, της λαγνείας και του θυμού. Ποτέ δε να μην πράξεις κάτι αισχρόν μήτε μετ' άλλου, μήτε κατ' ιδίαν μάλιστα, πάντων των άλλων τον εαυτόν σου εντρέπου.
Έπειτα, την δικαιοσύνην να ασκείς και έργω και λόγω, συνήθιζε δε να μην λέγεις και να μην πράττεις απερισκέπτως τίποτε και γνώριζε ότι είναι πεπρωμένον άπαντες να αποθάνουν, τα δε χρήματα, άλλοτε αποκτώνται, άλλοτε χάνονται.
Περισσότερα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου