Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Ανεξέλεγκτη πλέον η εγκληματικότητα στην Ανατολική Αττική

Η έλλειψη ενιαίου τρόπου αστυνόμευσης καθιστά άκαρπες τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.

Το Μενίδι, το Μαρκόπουλο, ο Ωρωπός, η Λούτσα, τα Καλύβια, η Βούλα, η Παιανία και το Κορωπί, περιοχές της Ανατολικής Αττικής, παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα με την έξαρση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ. Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής εποπτεύεται από τρεις διαφορετικές αστυνομικές υποδιευθύνσεις- αυτές της Βορειοανατολικής, της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Αττικής, και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτει ενιαίο τρόπο αστυνόμευσης και προσπάθειας ελέγχου της εγκληματικότητας. Ακόμη από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται τομέας με πολλές ιδιοτυπίες στην αστυνόμευση αφού αλλάζουν διαρκώς οι οικιστικές ζώνες και αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό ο πληθυσμός τους.

Στο Μενίδι έχουν σημειωθεί το 2009 οι περισσότερες κλοπές οχημάτων (596) από ολόκληρη την Αττική ενώ κάθε μήνα διαπράττονται περίπου 80-100 διαρρήξεις στην περιοχή. Επιπλέον στο Μενίδι το 2009 πραγματοποιήθηκαν 93 ληστείες έναντι 43 το 2008, προκαλώντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 117%! Στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο και στα Καλύβια παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες έξαρση κλοπών και διαρρήξεων ενώ στη Βούλα και στο Λαύριο, αύξηση ληστειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Παιανία εντός του 2009 διαπράχθηκαν 200 κλοπές και διαρρήξεις ενώ το 2008 σημειώθηκαν 135, παρουσιάζοντας αύξηση (σε κλοπές και διαρρήξεις) 48%. Στη Βούλα το 2009 παρατηρήθηκαν 268 κλοπές και διαρρήξεις και στη Νέα Μάκρη 172 παρεμφερή αδικήματα. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο δήμαρχος της Ν. Μάκρης κ. Ιορδάνης Λουίζος «γίνονται πολλές απόπειρεςκλοπών και διαρρήξεων που δεν δηλώνονται στην ΕΛ.ΑΣ.Είναι σημαντικό ζήτημα για εμάς η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων και η πύκνωση των περιπολιών. Επιπλέον έχουν καταβληθεί προσπάθειες να γνωρισθούν, μέσω εξωραϊστικών συλλόγων,οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια απέναντι στους κακοποιούς».

Τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ακόμη ότι στο Μαρκόπουλο και στα Καλύβια παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες τριπλασιασμός των κλοπών και των διαρρήξεων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Επιπλέον στο Καπανδρίτι, στον Κάλαμο και στη Λούτσα καταγράφηκε εντός του 2009 μεγάλη αύξηση- της τάξεως του 50%-70%- στις κλοπές οχημάτων. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Αρτέμιδας (Λούτσας) κ. Γ.Αλτιπαρμάκης «η αστυνόμευση στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού η Λούτσα έχει έκταση όπως η Πάτρα, με 600 χλμ. οδικό δίκτυο και 35.000 μόνιμους κατοίκους,οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα φθάνουν τους 80.000».

Περιπολίες δικυκλιστών
Πυκνές περιπολίες μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. που θα περνούν κάθε 15 λεπτά από κάθε περιοχή της Ανατολικής Αττικής υποσχέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι, στη λεωφόρο Κατεχάκη, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ανατολικού τομέα του Λεκανοπεδίου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, 27 δήμαρχοι καθώς και 17 πρόεδροι κοινοτήτων στην Ανατολική Αττική. Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα τοπικά αστυνομικά τμήματα αλλά επεσήμανε ότι καταστρώνεται επιχειρησιακό πλάνο για την αστυνόμευση της περιοχής από εποχούμενες περιπολίες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου