Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για ενίσχυση συνόρων



22-02-2010:
Δελτίο Τύπου σχετικά με δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο περιοδικό "ΤΙΜΕ"
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010
Δελτίο Τύπου
Δήλωση – παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνεται σε εκτενές ρεπορτάζ για θέματα μη νόμιμης μετανάστευσης που δημοσιεύεται στο περιοδικό TIME.
Ο κ. Υπουργός αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα σύνορα, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι υποδοχής μεταναστών και θα ενταθούν οι απελάσεις με στόχο να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τεράστιο, αφού η χώρα καλείται να διαχειριστεί χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, με απόλυτο πάντα σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες τους. Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή και δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που εισρέουν σ’ αυτήν.
Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι μη έχοντες ιθαγένεια αποτελούν περισσότερο από το 10% του πληθυσμού. Η πλειονότητα των νέων μεταναστών προέρχεται από τις Βαλκανικές χώρες και κυρίως από την Αλβανία ενώ τα τελευταία χρόνια εισρέουν μη νόμιμοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως δίοδο. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 περίπου το 1/4 των συλλήψεων μη νόμιμων μεταναστών της Ευρώπης έγινε στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις περισσότερες συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη και για τον διπλάσιο αριθμό των συλλήψεων της Ιταλίας.
Επίσης, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την παροχή ιθαγένειας, υπό προϋποθέσεις, σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου