Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών.



Μετά από αναζήτηση σε Διαδίκτυο και τύπο συγκέντρωσα όλα τα προνομία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού. Για να δείτε που πηγαίνει το δημόσιο χρήμα.



Προνόμια Ελλήνων Βουλευτών:

-Βουλευτική αποζημίωση: 6190 ευρώ ανά μήνα μικτά. Οι κρατήσεις στις οποίες υπόκειται η βουλευτική αποζημίωση είναι 6,67% για τον κλάδο σύνταξης, 2,55% υπέρ του Δημοσίου για υγειονομική περίθαλψη, έως και 20% υπέρ κόμματος (κάθε βουλευτής δηλώνει εγγράφως το ποσοστό που επιθυμεί να παρακρατείται και το οποίο πρέπει να συμπίπτει με το ποσοστό που έχει ζητήσει το κόμμα του: η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν ορίσει την κράτηση αυτή σε 10%, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 20%), και υπέρ του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών παρακρατούνται τρία ευρώ τον μήνα (και 30 ευρώ εφάπαξ από τους νεοεκλεγέντες). Οσον αφορά τη φορολογία της βουλευτικής αποζημίωσης γίνεται αυτοτελώς και σε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή το εισόδημά τους αυτό δεν προστίθεται κατά την εκκαθάριση στα άλλα εισοδήματα που έχουν και για τα οποία φορολογούνται.

-Δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ύψος των μηνιαίων απολαβών τους, δωρο Πάσχα και επίδομα αδείας κατά το ήμισυ.

-Οικογενοιακά επιδόματα: 10% επίδομα γάμου και 5% για κάθε παιδί ανά μήνα.

-Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές: 300 ευρώ ανά συνεδρίαση. Το ποσό ανέρχεται συνήθως στα 2000 ευρώ το μήνα, ενω μπορεί να φτάσει και στα 5000 ευρώ.

-Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2000-2500 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αττική ή στην επαρχία.

-Έξοδα κίνησης: 500-1000 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αττική ή στην επαρχία.

-Συγκοινωνιακή ατέλεια: Δωρεάν μετακινήσεις με ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκές γραμμές και δωρεάν έως και 104 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής ετησίως.

-Μισθωμένο αυτοκίνητο (leasing) με θέση parking στη Βουλή.

-Ταχυδρομική ατέλεια εώς και 1000 επιστολές ανά μήνα και 2000 επιστολές στις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα.

-Ατέλεια σταθερής τηλεφωνίας: Κάθε βουλευτής της Αττικής δικαιούται έως και 7 τηλεφωνικές γραμμές και κάθε βουλευτής της επαρχίας δικαιούται έως και 8 τηλεφωνικές γραμμές. Σε αυτές αντιστοιχεί ποσό έως και 13.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ καλύπτεται και γραμμή Internet.

-Ατέλεια κινητής τηλεφωνίας: Κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή κινητής τηλεφωνίας οποιασδήποτε εταιρείας και καλυμμένα έξοδα 250 ευρώ μηνιαίως.

-Επίδωμα στέγασης: Έως και 1500 ευρώ για τους βουλευτές της επαρχίας αν δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα ή πληρωμή σε όποιο ξενοδοχείο επιθυμούν να μείνουν.

-Φορητός υπολογιστής για κάθε βουλευτή.

-Συνεργάτες: Κάθε βουλευτής δικαιούται έως και 5 συνεργάτες. Από αυτούς έως και 2 μπορούν ναι είναι επιστημονικοί συνεργάτες και έως και 4 απεσπασμένοι από το δημόσιο. Η Βουλή για λογαριασμό του βουλευτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον επιστημονικό συνεργάτη τον μηναίο μισθό του, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα άδειας, τις ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωσή του σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.

-Φρουροί: Ένας αστυνομικός για κάθε βουλευτή, δύο αστυνομικούς αν έχει διατελέσει υπουργός.



Βουλευτική σύνταξη:

Κάθε Έλληνας βουλευτής που έχει συμπληρώσει 4 χρόνια θητείας -συνεχούς ή διακεκομμένης- και το 65ο έτος της ηλικίας του δικαιούται σύνταξη που ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής του αποζημίωσης και προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Αν ο βουλευτής είναι άτομο με ειδικές ανάγκες τη δικαιούται με τη συμπλήρωση 2 ετών θητείας και του 55ου έτους της ηλικίας του.



Υπάλληλοι της Βουλής:

Οι περίπου 1.500 υπάλληλοι της Βουλής είναι οι μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράττουν 16 και όχι 14 μισθούς ετησίως. Προβλέπεται, δηλαδή, ένας μισθός ως μπόνους με το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας τον Ιούνιο και άλλος ένας με το άνοιγμα τον Οκτώβριο. Λόγω και των ειδικών επιδομάτων, ο μέσος μισθός τους υπολογίζεται σε 2.000-2.500 ευρώ, έναντι 1.200-1.500 στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες.



Πηγές:
Εφημερίδα "City Press"
Εφημερίδα "Εθνος"
Εφημερίδα "Τα Νέα"
http://www.kastorianet.gr
http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου