Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΜΕ

Ο Σαλί Μπερίσα υπέγραψε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για πιθανό Πυρηνικο Σταθμο Ηλεκτρική

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Σε σημαντικό - για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη διεθνή αγορά - εξαγωγέα ενέργειας, επιδιώκει να μετατρέψει την Αλβανία η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην ιταλική πόλη Βερόνα, στο περιθώριο του Επενδυτικού Φόρουμ Ιταλίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Η μεγαλύτερη 'φιλοδοξία' της ...

χώρας μου είναι να καταστεί περιφερειακή ενεργειακή δύναμη. Αυτό είναι και το όραμα της κυβέρνησής μου και σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ιταλικές εταιρίες είναι ευπρόσδεκτες να συμβάλλουν στην υλοποίησή του», είπε ο κ. Μπερίσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκάγιολα, απαντώντας σε ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, τόνισε πως «η Ιταλία σχετίζεται με έργα πυρηνικής ενέργειας, καθώς πιστεύει σ’ αυτά». Ο κ. Σκάγιολα σημείωσε, εξάλλου, πως η πυρηνική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον και πρόσθεσε πως «περισσότερα από 60 σχέδια (projects) σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται στη διαδικασία λήψης της απαραίτητης εξουσιοδότησης. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα - μέλος των G8, που δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια από 'πηγές' πυρηνικής ενέργειας».

Στο μεταξύ, ο κ. Μπερίσα αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία, να υπογράψει, σήμερα, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας.

Ο κ. Μπερίσα διατύπωσε την εκτίμηση πως η Αλβανία, αλλά και η περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό για το ιταλικό κεφάλαιο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Αλβανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Εξάλλου, υπενθύμισε πως οι αλβανικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Νωρίτερα, ο κ. Μπερίσα συναντήθηκε με τον κ. Σκάγιολα, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, «οι κ. κ. Μπερίσα και Σκάγιολα είχαν εκτενή συζήτηση για θέματα ενέργειας».

Ο κ. Σκάγιολα - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - υπογράμμισε πως «η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο της Ιταλίας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει τα projects των ΑΠΕ και το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης (των ηλεκτρικών δικτύων) Αλβανίας - Ιταλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου