Ο «ιός» της κατάθλιψης είναι η «γρίπη» του καρδιολογικού ασθενή, καθώς, όσο συχνά εμφανίζει γρίπη ο υγιής πληθυσμός τόσο συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη οι καρδιοπαθείς.
«Η συχνότητα της κατάθλιψης στους καρδιοπαθείς είναι 2-4 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, ενώ μελέτες έδειξαν ότι το 1/3 των ασθενών με στεφανιαία νόσο και καρδιακή...
ανεπάρκεια παρουσιάζει κάποια μορφή κατάθλιψης», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καρδιολόγος-ερευνητής στο νοσοκομείο "Αττικόν" Δημήτρης Φαρμάκης με αφορμή παρουσίαση με θέμα «Ο ιός της κατάθλιψης: η γρίπη του καρδιολογικού ασθενή», που έκανε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο σεμιναρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας από τις 18 έως και τις 20 Φεβρουαρίου.
Η κατάθλιψη τους καρδιοπαθείς υποδιαγιγνώσκεται. Στο 50% των περιπτώσεων που εμφανίζουν κατάθλιψη αυτή δεν έχει διαγνωστεί και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ότι οι ασθενείς τους εκτός από καρδιοπάθεια πάσχουν και από κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη οι καρδιοπάθειες έχουν πάρει μορφή πανδημίας, ενώ η επίπτωση της κατάθλιψης είναι πιο μεγάλη σε αυτούς που έχουν χρόνια σοβαρή καρδιοπάθεια. Μάλιστα, οι καρδιοπαθείς που παρουσιάζουν κατάθλιψη έχουν χειρότερη εξέλιξη και πρόγνωση της νόσου. Ζουν δηλαδή λιγότερο, νοσηλεύονται πιο συχνά και παρουσιάζουν περισσότερα καρδιολογικά συμβάματα.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Φαρμάκης, η ίδια η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 3-5 φορές συχνότερα καρδιολογικές παθήσεις σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
«Οι γιατροί που παρακολουθούν καρδιοπαθείς θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι στο θέμα της κατάθλιψης, θα πρέπει να ακούνε τον ασθενή προκειμένου να μπορέσουν να ερμηνεύσουν τα συμπτώματα και να τον υποβάλλουν σε ειδικές μετρήσεις ώστε αν διαπιστωθεί ότι εμφανίζει κατάθλιψη, να τον παραπέμψουν σε ψυχίατρο», προσθέτει ο κ. Φαρμάκης.
Μελέτες έδειξαν ότι κάποια φάρμακα που βελτιώνουν τις καρδιοπάθειες βελτιώνουν και την κατάθλιψη. Εξάλλου, ορισμένα από τα νέα αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) είναι ασφαλή για τους καρδιοπαθείς και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Χριστουγεννιάτικη ιστορία: «Αράχωβα 1896, αι νεράιδες του Παρνασσού»
-
Είμαι μονάχος μου τώρα. Περπατώ σε δρόμο, που πρώτος εγώ ανοίγω, καθότι η
λευκή του Βορρά Κόρη είναι εξαπλωμένη επί των καλτεριμοστρωμένων οδών της
Αράχω...
Πριν από 27 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου