Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Kalasnikof στο κέντρο της Αθήνας, επιτυχημένες βολές, αλλαγή γεμιστήρων, μη δυσλειτουργία...Μεγάλη εξοικείωση σημαίνει καλή εκπαίδευση. ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟ


Η “επιτυχία” της δράσης, δεν υπήρξε ούτε δυσλειτουργία όπλου (λ.χ. εμπλοκή), γίνεται αλλαγή γεμιστήρας και επιτυχημές ρίψεις χειροβομβίδων, στοιχειοθετεί εμπειρική δεινότητα. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι πολεμικά τυφέκια που βάλλουν κατά ριπάς. Σε αντίθεση με τα περίστροφα ή άλλου είδους πιστόλια, η χρήση του Καλάσνικωφ όπως και κάθε πολεμικού τυφεκίου απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση σε πραγματικές βολές. Η εκπαίδευση στο πιστόλι μπορεί να γίνει ευκολότερα λόγω του μεγέθους αλλά και της ύπαρξης αρκετών χώρων ακόμη και ανοιχτών σκοπευτηρίων στην Ελλάδα.
Η εκπαίδευση σε “Καλάσνικωφ” εντός της χώρας κρίνεται αδύνατη, καθώς τα όπλα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στον Ελληνικό στρατό, είναι κωμική και μόνο η σκέψη ότι θα εμφανιστεί Καλάσνικωφ σε σκοπευτήριο, ακόμη όμως και η περιφορά του (το κουβάλημα δηλαδή) κατά την επιχείρηση, απαιτεί μεγάλη εξοικείωση. Πόσο μάλλον η βολή κατά ριπάς σε δευτερόλεπτα κατά συγκεκριμένου στόχου με συγχρονισμό πολλών (και όχι ενός) ενόπλων.
Τα δεδομένα για τους δράστες είναι λοιπόν δύο:
Είτε οι δράστες είναι παραστρατιωτικοί ξένων χωρών με εμπειρία στη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, γεγονός που εξηγεί την δεινότητα και αποτελεσματικότητα τους, αλλά και το αδίστακτο του χαρακτήρα. Πολύ πιό εύκολα σκοτώνεις μία 20χρονη κοπέλα όταν είναι από “εχθρικό κράτος”. Αυτό θα το αναλύσουμε όμως αργότερα.
Είτε οι δράστες είναι Έλληνες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα είναι αδύνατη η λειτουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης. Αυτό είναι και το θέμα που θα μας απασχολήσει.



Στα Σκόπια το στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών
Η εκπαίδευση αυτού του χαρακτήρα απαιτεί άμεση συνοριακή σύνδεση για ευνόητους λόγους. Εγγύτητα δηλαδή και ευκολία πρόσβασης. Πολλοί θα έσπευδαν να φωτογραφήσουν την Αλβανία, αυτό όμως είναι εσφαλμένο. Μπορεί η Αλβανία να “φιλοξενήσει” κοινό έγκλημα, ο ιδεολογικός προσανατολισμός του πιθανού Έλληνα τρομοκράτη όμως είναι απολύτως ανεπιθύμητος στη γειτονική χώρα. Ακόμη, η Αλβανία δεν θα ρισκάριζε ούτε για αστείο την εκπαίδευση Ελλήνων τρομοκρατών για εθνικιστικούς, δικούς της λόγους. Να υποθάλψει δηλαδή ιδεολογικούς τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν μία Νατοϊκή χώρα.
Τα Σκόπια έχουν ήδη το υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό για να αναλάβουν τέτοια δράση. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών ISSA “Defence & Foreign Affairs”, σε εμπιστευτική του έκθεση, ήδη στα Σκόπια υπάρχουν πυρήνες εξτρεμιστών προερχόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο με εκπαίδευση και εμπειρία. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα Σκόπια είναι πλέον και πυριτιδαποθήκη όπλων και πυρομαχικών που άλλωστε εισφέρουν εκατομμύρια στους εμπλεκόμενους.
Μην ξεχνάμε ότι η προχθεσινή επίθεση -τηρουμένων των αναλογιών- θύμιζε τις πρώτες επιθέσεις των εξτρεμιστών του Κοσσυφοπεδίου εναντίων αστυνομικών τμημάτων και Σέρβων αστυνομικών. Καλάσνικωφ και επιθετικές χειροβομβίδες ήταν τα κύρια όπλα.
Στην ίδια έκθεση, εμφανιζόταν ως πιθανότατη μία νέα ανάφλεξη εθνοτικών διαφορών στα Σκόπια, την άνοιξη του 2008. Η Άνοιξη του 2008 είναι σημείο κλειδί για τις Βαλκανικές εξελίξεις, αφού η ανάφλεξη δεν έγινε αλλά αντίθετα έγινε μία μεγάλη συνδιαλλαγή.
Για να λειτουργήσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών στα Σκόπια δεν αρκεί η οποιαδήποτε μειονοτική πρωτοβουλία αλλά πρέπει να υπάρχει και η ανοχή της επίσημης κυβέρνησης. Ο Αλί Αχμέτι φαίνεται να είναι το πρόσωπο κλειδί. Η έκθεση (2007) ανέφερε: ”Ο Ali Ahmeti, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της αλβανικής ανταρσίας του 2001 μέσα στα Σκόπια ο ίδιος και οι βοηθοί του ,συνεργάζονται με 7-8 Έλληνες στην Ελλάδα.”
Ο Αλί Αχμέτι λοιπόν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γκρουέσκι τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω πλήθους διαμαρτυριών από τους Αλβανούς Εθνικιστές που υποστήριζαν ότι την άνοιξη του 2008 ο Αχμέτι ήδη τα είχε βρει με τον “εχθρό” Γκρουεσκι, βάζοντας φρένο στις όποιες ενέργειες αποσταθεροποίησης. Το Μάιο του 2008 μάλιστα έγινε και απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. (Διαβάστε εδώ για το τρομοκρατικό παρελθόν του Γκρουέσκι)
Η συμφωνία Γκρουέσκι – Αχμέτι σταμάτησε τις όποιες ενέργειες εναντίον των εξτρεμιστών που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια όπως και της διακίνησης όπλων που αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων. Σταμάτησαν δε και οι όποιες ενέργειες αποσταθεροποίησης αλλά και απειλής εναντίον του Αχμέτι αφού ως γνωστόν, το χρήμα ενώνει.


Τα Σκόπια λοιπόν είναι ένα θαυμάσιο πεδίο προμήθειας και εκπαίδευσης στη χρήση όπλων στρατιωτικού τύπου για κάθε ενδιαφερόμενο. Ως πιθανότερες τοποθεσίες αναφέρονται χωριά δυτικά των Σκοπίων, με “άβατο” δρόμο διακίνησης που ξεκινά από το Αλβανικό χωριό Στρούγκα και καταλήγει στο χωριό Veleshta. Το γιατί οι Αμερικάνοι που γνωρίζουν αυτή την έκθεση και έχουν ισχυρότατη παρουσία στα Σκόπια δεν επεμβαίνουν, είναι ένα θέμα.


Πως οι Έλληνες “μαθητές” μεταβαίνουν στα Σκόπια
Όταν το “ΙΕΚ” υπάρχει, το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση των μαθητών, αφού οι Ελληνικές αρχές φαίνεται να αποκλείουν το πρώτο σενάριο, εμπλοκής δηλαδή αλλοδαπών στο τελευταίο χτύπημα. Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, την περιβόητη άνοιξη του 2008 μετέβησαν στα Σκόπια οι πυρήνες, οι εκλεκτοί δηλαδή που θα αποτελούσαν και την ομάδα κρούσης. Οι συστάσεις οπωσδήποτε είχαν γίνει από τους Έλληνες συνεργάτες των οπλαρχηγών, ίσως τότε να έγινε και μία πρώτη εκπαίδευση σίγουρα ακολούθησαν και άλλες.
Το γιατί οι Ελληνικές αρχές δεν εμπόδισαν αυτές τις μετακινήσεις ή δεν επενέβησαν έχει δύο σκέλη: Είναι πιθανόν οι ομαδικές μετακινήσεις να έγιναν κάτω από έναν ψευδεπίγραφο ιδεολογικό μανδύα ώστε η παρέμβαση των αρχών να συνιστούσε πρόκληση και μετέπειτα οι μετακινήσεις αυτές να γινόντουσαν μεμονωμένα και παράνομα.
Σε κάθε περίπτωση, αφού στην Ελλάδα δεν γινόταν κάποια παραβατική δραστηριότητα, οι αρχές πέρα από κάποια στοιχειώδη παρακολούθηση δεν θα μπορούσαν να προβούν σε συλλήψεις. Οι έκνομες ενέργειες γινόντουσαν εκτός συνόρων.
Το τι γινόταν στα Σκόπια όμως είναι γνωστό αφού επώνυμοι κατήγγειλαν (πριν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου) ότι “αποσταθεροποιητικά στοιχεία από τα Σκόπια εισέρχονται στο Ελληνικό έδαφος” και συνιστούσαν προσοχή στον κοιμώμενο κύριο Παυλόπουλο (δηλώσεις Άνθιμου, Νοέμβρης 2008).


Μεταφορά οπλισμού, περίεργη σιωπή των ΜΜ”Ε”
Η έκθεση του ISSA «Defense and Foreign Affairs» είναι σαφής. Καλάσνικωφ, RPG και επιθετικές χειροβομβίδες από την Αλβανική εξέγερση έχουν μεταφερθεί στα Σκόπια και διακινούνται από εκεί:
“20 με 25 άνδρες, είναι υπεύθυνοι για την διακίνηση αυτών των όπλων, μέσα σε καλά σφραγισμένα φορτηγά αυτοκίνητα, που περνούν το συνοριακό φυλάκιο Kafasan, από την Αλβανία ή δια μέσου των ορέων προς τα χωριά Radolishta και Frangono και από εκεί στο Velestha, που προωθούν παράνομα όπλα προς το Τetovo, Aracinovo κοντά στα Σκόπια, και στα χωριά της περιοχής Kumanovo. Πρόκειται για 8 -10 ένοπλες ομάδες που διακινούν όπλα προς τα Σκόπια”.
Μιλάμε για πολεμικά όπλα πάντα, όπως το περιβόητο RPG-7s Κινέζικης κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκε και από τον επαναστατικό αγώνα στην επίθεση κατά της Αμερικάνικης πρεσβείας. Όπλα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα κρυμμένα στο Ελληνικό έδαφος. Σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο εάν γινόταν αυτό, να βρεθούν δηλαδή κρυμμένα λειτουργικά πολεμικά όπλα, θα είχε σημάνει συναγερμός. Στην Ελλάδα σημαίνει την ανάγκη ηλίθιων δικαιολογιών από επίσημα μάλιστα χείλη: Μάλλον είχαν κλαπεί από το τάδε στρατόπεδο… Τα είχε κάποιος συλλέκτης και φοβήθηκε… και άλλα φαιδρά.
Η περίπτωση Μισούνωφ είναι ενδεικτική. Ο άνθρωπος είναι “αλύτρωτος” Σκοπιανός, βρέθηκε στα χέρια του πολεμικό όπλο τύπου RPG Κινέζικης κατασκευής, που η μόνη πηγή είναι η προαναφερόμενη μέσω Σκοπίων. Παρότι ουδέποτε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε RPG από το οργανωμένο έγκλημα ή “προστασία”, τα μέσα έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ανακαλύπτοντας σχέσεις του Μισούνωφ με μπράβους και προστάτες. Γράφαμε τότε: Έχει τέτοια ζήτηση το RPG για να ασχοληθεί κάποιος με το λαθρεμπόριο του; Στο νταραβέρι του Βαρδάρη δηλαδή εκτός από φιξάκια, κόκα άντε και κανένα κουμπούρι παίζει και αλισβερίσι για RPG; Είναι δηλαδή “fast moving” κελεπούρι για να ασχοληθεί το ντήλι που λένε και στην πιάτσα;
Κράτος, δημοσιογράφοι, λειτουργοί, όλοι σε ένα πέπλο σιωπής και μακαριότητας. Το ίδιο και οι περιβόητοι συνδικαλιστές της αστυνομίας παρότι τα θύματα είναι δικοί τους, νέοι συνάδελφοι.
Ελπίζουμε το ΥΠΠΡΟΠΟ να πράξει τα αυτονόητα, πέραν τον δηλώσεων “Η τρομοκρατία δεν θα περάσει”. Ως φαίνεται, η τρομοκρατία ήδη έχει περάσει, σειρά πήραν τα τάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου