Ελληνίδα στα ψηλά της επιστήμης ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ:Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα φίλοι μου και οι άλλοι Έλληνες!!Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αλεξανδρατου και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά σκουπίδια !!Η Ελλάδα δεν αποτελείται μόνο από λαμογια και ανθέλληνες πολιτικούς!!Έχει και Έλληνες σαν την Ελληνίδα Μαργιολακη, την Προμηθέα Πυθία και τόσους άλλους άξιους Έλληνες !!Μόνο φίλοι μου που αυτοί δεν θα γίνουν πρωτοσέλιδο ποτε γιατί το Εβραιοπροσκυνημενο Ελλαδισταν έχει διαφορετική φιλοσοφία από τους προγόνους μας!!
Ελληνικό χρώμα είχαν τα φετινά επιστημονικά βραβεία UNESCO - L'Oreal «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη». Η 34χρονη λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Ειρήνη Μαργιολάκη ήταν μία από τις βραβευθείσες, χθες στο Παρίσι, σε μια λαμπρή τελετή στο κτίριο της UNESCO. Παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια της γ.γ. της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα Είναι η πρώτη φορά στα 12 χρόνια του θεσμού που βραβεύεται Ελληνίδα.
Η κ. Μαργιολάκη συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Συγχρότρου στην Γκρενόμπλ. Στόχος της είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για τους ιούς που ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κρυσταλλογραφίας που παράγει το σύγχροτρο ώστε οι ισχυρές ακτίνες Χ να μπορέσουν να αναλύσουν τις δομές των υλικών.
Αυτό σημαίνει ότι η καινούργια αυτή μέθοδος θα εφαρμοστεί και στις πρωτεΐνες των ιών με αποτέλεσμα όταν αναλυθεί η δομή τους, να δημιουργηθούν νέα φάρμακα που θα τους καταπολεμήσουν. Η κ. Μαργιολάκη μίλησε στην «Ε» για το ερευνητικό της έργο αλλά και για την επιθυμία της να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σε ποιες νόσους μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική;
«Ηδη έχει εφαρμοστεί στην καταπολέμηση του ιού του AIDS αφού ένα από τα συστατικά της θεραπείας "Triplex" δημιουργήθηκε μ' αυτόν τον τρόπο. Επίσης, έχει εφαρμοστεί και στη δημιουργία του γνωστού μας Tamiflou. Κάνουμε έρευνα ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλους ιούς όπως ο Δάγγειος πυρετός που κατά καιρούς μαστίζει περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει».
Αρα η δομή και η λειτουργία της πρωτεΐνης είναι αυστηρά συνδεδεμένη με τη θεραπεία;
«Ακριβώς. Οταν γνωρίζεις τη δομή, μπορείς να βρεις και το φάρμακο που θα καθυστερήσει ή θα μπλοκάρει τη νόσο».
Δηλώσατε ότι μια κοινωνία που αγνοεί τους στοχαστές, τους φιλοσόφους, τους καθηγητές, τους επιστήμονες ή τους καλλιτέχνες της είναι εξαρχής καταδικασμένη... Γιατί επιθυμείτε να γυρίσετε στην Ελλάδα έπειτα από επτά χρόνια σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια;
«Νοσταλγία για την οικογένεια, τη γλώσσα, τον καλό καιρό... Είναι η νοσταλγία του Ελληνα μετανάστη».
Ναι, αλλά η Ελλάδα είναι λίγο-πολύ αυτό που είπατε στη δήλωσή σας...
«Θα προσαρμοστώ. Το πρώτο μου πτυχίο το πήρα στην Κρήτη οπότε έχω γνώση τού τι θα αντιμετωπίσω. Θέλω να μεταφέρω την τεχνογνωσία στη χώρα μου. Να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο εργαστήριο στην Ελλάδα».
Πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες επιστήμονες η επιστημονική κοινότητα;
«Στο επίπεδο των ερευνητών, όπως είμαι εγώ, τα ποσοστά στις θέσεις είναι 50-50. Εάν όμως κοιτάξει κανείς τα ανώτατα κλιμάκια, θα δει ότι δεν είναι πολλές οι γυναίκες στις μόνιμες θέσεις. Τα πράγματα όμως σιγά σιγά αλλάζουν οπότε αισιοδοξώ». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου