Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Διάσκεψη για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων


Να και μια καλή είδηση:

Τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα αποφάσισαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή...
διάσκεψη στο Κάιρο για την επιστροφή των "κλεμμένων" αρχαιοτήτων.
Εκτός από τον κατάλογο με τις αρχαιότητες που ζητούν να τους επιστραφούν οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη συζήτησαν πίσης "προτάσεις και εισηγήσεις που θα υποβληθούν στην Unesco, για να τροποποιηθεί η Σύμβασή της για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους", σημειώνει το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, έγιναν εκκλήσεις για ενότητα των χωρών που ζητούν να τους επιστραφούν σημαντικά έργα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλον τον κόσμο.
Επτά χώρες--η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη--από τις είκοσι δύο που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.

Ο κ. Χαουάς ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.

Για την Ελλάδα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί...
...η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για τα οποία η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια.
Η διάσκεψη αυτή "καταδεικνύει τη σημασία που δίνουμε σε αυτό το θέμα και μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας", δήλωσε στη διάσκεψη η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Έλενα Κόρκα, η οποία είναι επικεφαλής της διεύθυνσης προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το Κάιρο ζητά την επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων την προτομή της Νεφερτίτης (Βερολίνο), τη στήλη της Ροζέτας (Λονδίνο), και το ζωδιακό κύκλο της Ντεντέρα (Παρίσι).

Ο Χαουάς διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν ζητεί την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων της, παρά μόνον αυτών για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι εκλάπησαν και αυτών που, ακόμη και αν δεν υπάρχει θέμα κλοπής, αντιπροσωπεύουν μια κεφαλαιώδη ιστορική αξία για τις χώρες προέλευσής τους.

Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις συλλογές από την πόλη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου που εκτίθενται στο Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέηλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο Ζάχι Χαουάς σημείωσε ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την "ιστορική" διάσκεψη είναι "σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί".

"Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς", πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.



Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_802.html#ixzz0kcPK2uwj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου