Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Απαγορεύουν τα "καμπανάκια" στις σχολικές τάξεις της Σομαλίας

ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ ΚΑΜΠΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Οι φανατικοί ισλαμιστές αλ Σαμπάαμπ που διοικούν μεγάλα τμήματα της νότιας Σομαλίας και της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, διέταξαν τα σχολεία στην πόλη Τζόουχαρ να μη χτυπούν πια καμπανάκια για να σημάνουν τα διαλείμματα ή το τέλος των μαθημάτων, διότι ο ήχος τους θυμίζει έντονα αυτόν που έχουν οι καμπάνες στις χριστιανικές εκκλησίες.
"Μας κάλεσε ο Σέιχ Φάραχ, αρμόδιος της ισλαμιστικής οργάνωσης για θέματα εκπαίδευσης, και μας είπε ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε στο εξής καμπανάκια. Μας προειδοποίησε ότι από σήμερα όποιος συλληφθεί να χρησιμοποιεί καμπανάκια θα παραπέμπεται στην ισλαμική δικαιοσύνη", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας δάσκαλος στην ελεγχόμενη από τους αλ Σαμπάαμπ αυτή πόλη που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Μογκαντίσου.

Ενας διευθυντής σχολείου επιβεβαίωσε την πληροφορία και πρόσθεσε ότι οι αλ Σαμπάαμπ ενημέρωσαν τη διεύθυνση ότι στο εξής θα πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται τη σημασία της ισλαμικής Τζιχάντ (ιερός πόλεμος).

Οι αλ Σαμπάμπ διοικούν τις περιοχές που ελέγχουν με τρόπο που υπαγορεύει η αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου - ακρωτηριάζουν τα χέρια αυτών που κλέβουν, επιβάλλουν στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και απαγορεύουν ό,τι αποκαλούν κοινωνική ανηθικότητα, όπως είναι η μουσική και η τηλεοπτική μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων.

Οι σομαλοί ισλαμιστές πολεμούν την προσωρινή κυβέρνηση του πρώην αντάρτη και νυν προέδρου Σέιχ Σάριφ Αχμεντ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν ολοκληρωτικά τη χώρα, που από το 1991 δεν διαθέτει αποτελεσματική κεντρική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου