Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ' εξήλθε με το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, στις 2 το μεσημέρι, στον ασφυκτικά γεμάτο Ναό της Αναστάσεως κρατώντας δυο δέσμες των 33 κεριών.

Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, έγινε παρουσία της ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

Αμέσως μετά ...

την παρουσία του Πατριάρχη με το Αγιο Φως, ακούστηκαν επευφημίες και ο ναός πλημμύρισε αμέσως με πυρσούς με το αναστάσιμο Φως.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πατριάρχης, μετά την τελετή της Αφής μετέβησαν στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου ο υφυπουργός άναψε τη λυγνία με το αναστάσιμο Φως για να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχές για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη "δυσπραγία".

"Ευχόμεθα (το Αγιο Φως) να φωτίζει τους ηγέτες, για να ενδιαφερθούν για την ειρήνη της περιοχής και της Ιερουσαλήμ και να καθοδηγεί και να ενισχύει την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να την απαλλάξουν από τη μάστιγα της φθοράς και της δυσπραγίας".

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη συγκίνησή του, που θα μεταφέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα και ευχήθηκε "να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για ειρήνη στον κόσμο και τούτη την περιοχή που δοκιμάζεται αλλά και για πρόοδο στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ανάγκη να κάνει γρήγορα βήματα προόδου, για να κοιτάξει το μέλλον με διαφορετικά μάτια".

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που προσφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τονίζοντας, ότι εκπροσωπεί τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό σε ένα σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών και τόνισε, "θα είμαι δίπλα σας να στηρίξω το έργο του Πατριαρχείου".

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν εκ μέρους των κομμάτων οι κ.κ. Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

Η τελετή της Αφής έγινε κάτω από πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας, λόγω αφενός μεν της έντασης που επικράτησε στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα, αφετέρου δε λόγω του ότι συνέπεσαν εφέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων, των Καθολικών και των Εβραίων.

Το Αγιο Φως φτάνει στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 18.30, με ειδική πτήση, με το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Εκ μέρους της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, το Αγιο Φως θα μεταφέρει ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου το συνοδεύει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

Το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με πτήσεις της Olympic Air, της Aegean, με αεροσκάφη C-130 και στρατιωτικά ελικόπτερα θα φθάσει ως το τελευταίο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Θα μεταφερθεί επίσης με ειδική πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου