Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Γερμανοί αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές στην Τροία



21212Το Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης προχώρησε πέρσι, Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2009, στις πρώτες ανασκαφές στο αρχαίο Σίγειον, στο ομώνυμο ακρωτήριο στα παράλια της Τρωάδος.
Από το 2005 το Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης (Tübingen) προγραμματίζει την διενέργεια ανασκαφών στο αρχαίο Σίγειον. Πρόκειται για την διάδοχο πόλη του αρχαίου Ιλίου (Τροίας), που ιδρύθηκε πιθανότατα από Μυτιληναίους αποίκους κατά τα τέλη του 7ου αι. π.Χ.
Στις αρχές του 6ου π.Χ. αι. (608;) το Σίγειον κατελήφθη από τους Αθηναίους και ακολούθησαν μακροχρόνιες συγκρούσεις μεταξύ Αθηναίων και Μυτηλιναίων, ώσπου με τη διαμεσολάβηση του τυράννου της Κορίνθου Περιάνδρου αναγνωρίστηκε τελικά η αθηναϊκή κυριαρχία. Έτσι το Σίγειον από τον 6ο αι. εντάχθηκε στο κράτος των Αθηνών και αργότερα και στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία.
Γιατί όμως η αρχαιολογική σκαπάνη θυμήθηκε ξαφνικά πριν από πέντε χρόνια το αρχαίο Σίγειον και μόλις στο τέλος του 2009 έκανε τις πρώτες ανασκαφές;
Ο επικεφαλής των ανασκαφών Γερμανός αρχαιολόγος Τόμας Σέφερ, καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, επισημαίνει ότι μπορεί η τοπογραφία της πόλης να ήταν γνωστή, και μάλιστα τον 18ο αι. να είχαν δείξει ενδιαφέρον Βρετανοί ευπατρίδες που ταξίδευαν στην περιοχή, αλλά «από τότε και μέχρι πριν από πέντε χρόνια στα υψώματα του Σιγείου υπήρχε στρατιωτική βάση και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να γίνουν ανασκαφές. Το 2005 η βάση καταργήθηκε και έκτοτε είναι δυνατόν να διεξαχθούν ανασκαφές.»

Ελληνικά σπίτια αρχαϊκής και κλασσικής εποχής
Ασφαλώς το Σίγειον δεν εξαφανίστηκε ξαφνικά από προσώπου γης: κατ’ αρχήν γνωρίζουμε ότι πλήρωνε στην Αθηναϊκή Συμμαχία 1.000 μέχρι και 6.000 δραχμές, δηλαδή σύμφωνα με το πλαίσιο των συμμαχικών εισφορών της εποχής το ποσόν αυτό ισοδυναμεί με 2.500 περίπου ‘πολίτες’.
Αργότερα μετά την παρακμή και την κατάρρευση της Αθηναϊκής Συμμαχίας η πόλη κατελήφθη από τον τύραννο Χάρητα (355 π.Χ.) και το 334 π.χ. πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων του Αλεξάνδρου του Μεγάλου.
Σιγά – σιγά η πόλη περιέπεσε σε παρακμή, επειδή ο ποταμός Σκάμανδρος με τις προσχώσεις του κάλυψε με άμμο το λιμάνι. Τότε ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια της Τρωάδος 70χλμ. νοτιότερα και οι κάτοικοι του Σιγείου εξαναγκάστηκαν από τους Μακεδόνες να μετοικήσουν στη νέα πόλη.
Την ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή δεν υπάρχει νέος οικισμός στην περιοχή, αλλά ούτε αργότερα. Στη νεότερη εποχή μαρτυρείται ένας οικισμός με Έλληνες κατοίκους, που καταστράφηκε το 1915 στη μάχη της Καλλίπολης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε η περιοχή έμεινε ακατοίκητη.
Γιατί αξιολογεί, όμως, η αρχαιολογική σκαπάνη ως σημαντικές τις ανασκαφές στο Σίγειο; Ο Γερμανός καθηγητής μας αποκαλύπτει πόσο μεγάλη σημασία έχει για την αρχαιολογική έρευνα να μελετά μια πόλη που έμεινε επί αιώνες ακατοίκητη: «Για μας οι ανασκαφές στο Σίγειον συνιστούν πρόκληση, διότι για πρώτη φορά μπορούμε να χαρτογραφήσουμε, να μελετήσουμε και να κάνουμε ανασκαφές σε μια οργανωμένη πόλη που κατοικήθηκε επί 400 χρόνια και αργότερα -κυρίως τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή- έμεινε ακατοίκητη. Έτσι για πρώτη φορά μπορούμε να μελετήσουμε απρόσκοπτα μια αρχαία ελληνική ‘πόλη-κράτος’ με όλα τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που διέθετε.»

Η τιμητική στήλη και ο ναός της θεάς Αθηνάς
Κατά το δίμηνο των ανασκαφών στο Σίγειον, ο καθηγητής Τόμας Σέφερ με την ομάδα του έφεραν στο φως πέρα από τα θεμέλια ελληνικών σπιτιών αρχαϊκής και κλασσικής εποχής και μια τιμητική στήλη των ελληνιστικών χρόνων, στην οποία καταγράφονται πληροφορίες για τη δομή και τους δημοκρατικούς θεσμούς του Σιγείου, αλλά γίνεται αναφορά και στον περίφημο ναό της θεάς Αθηνάς (6ος π.Χ. αι.)
Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι προσπαθούν ήδη με τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν συγκεντρώσει να εντοπίσουν τον ναό, αλλά και τα δημόσια κτίρια. Οι ανασκαφές στο αρχαίο Σίγειον υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν μία δεκαετία.
Εν αναμονή των κονδυλίων, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, οι αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της επόμενης αποστολής στο Σίγειον της Τρωάδος.
(Πηγή: dw-world)

Δημοσιεύτηκε από τον Απόστολος Παπαποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου