Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αυστηρότερη η νομοθεσία στην Αριζόνα για τους παράνομους μετανάστες


Από Factorx | Σαβ. 24 Απρ 2010, 18:30 στην/στις κατηγορίες Κόσμος.

Αλλαγή πολιτικής στην Αριζόνα για το μεταναστευτικό. Η Ρεπουμπλικανή Κυβερνήτης Τζαν Μπριούερ υπέγραψε χθες νέο νόμο προκαλώντας την δυσαρέσκεια του Ομπάμα και θύελλα αντιδράσεων στην πολιτεία του Φοίνιξ με πλήθος κόσμου να κατεβαίνει σε πορείες διαμαρτυρίας.

Μέχρι τώρα, η αστυνομία μπορούσε να ελέγξει κατά πόσο κάποιος μετανάστης ήταν νόμιμος ή παράνομος, μόνο αν ήταν ύποπτος για κάποιο άλλο αδίκημα. Από δω και πέρα όμως, η τοπική αστυνομία νομιμοποιείται να σταματάει για έλεγχο τον οποιονδήποτε την οποιαδήποτε στιγμή.

Η Κυβερνήτης δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση για τους αστυνομικούς ως προς την εφαρμογή του νόμου ώστε να μην καλλιεργηθούν τυχόν φαινόμενα ρατσιστικής αντιμετώπισης εκ μέρους των τοπικών Αρχών. «Το να εντοπίζεις κάποιον που είναι παρόνομος δεν είναι ρατσιστικό. Και δεν είναι αδίκημα. Το αδίκημα συνίσταται στο να είσαι παράνομος», δηλώνει ο εισηγητής του εν λόγω νομοσχεδίου Ράσελ Πιρς.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να δράσουμε από κοινού σε ομοσπονδιακό επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, και αναφερόμενος στην Αριζόνα πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε ούτε στο ελάχιστο τις θεμελιώδεις αρχές δικαίου που χαρακτηρίζουν το έθνος μας και τους πολίτες του» ενώ υπογράμμισε πως «η εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομίας και κοινοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια όλων μας».

Από την πλευρά της η Μπριούερ απαντώντας στις επικρίσεις τόνισε πως «ο νόμος αυτός έρχεται να καλύψει ένα βασικό κενό που δημιούργησε όχι μόνο η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης αλλά η γενικότερη αδράνεια δεκαετιών».

Η Αριζόνα μετράει κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο παράνομους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται από το πολύπαθο, λόγω της εγκληματικότητας και των καρτέλ ναρκωτικών γειτονικό Μεξικό, και με τον νέο νόμο όσοι δεν θα έχουν μαζί τους τα έγγραφα εκείνα που θα πιστοποιούν την νόμιμη παραμονή τους στην πολιτεία, θα συλλαμβάνονται. Στην φυλακή θα οδηγούνται επίσης όσοι μεταφέρουν παράνομους μετανάστες ή όσοι τους προσλαμβάνουν ως εργάτες στον δρόμο ενώ οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν και να μηνύουν αξιωματούχους που πιθανόν να μην εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου προλαμβάνοντας ενδεχομένως έτσι τυχόν φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα είχε κάπως μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομία της πολιτείας βρισκόταν σε περίοδο ύφεσης, πλέον όμως τα σημάδια της ανάκαμψης είναι αισθητά και για αρκετούς Ρεπουμπλικανούς ο νόμος υπεγράφη για να λειτουργήσει και προληπτικά.

«Πρέπει να θέσουμε σε ισχύ τον νόμο τώρα έτσι ώστε όταν έρθει το νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

(CNN, FOXNews)

Maya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου