Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το Ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από τις συνθήκες

Δηλώνει ο ιταλός οικονομολόγος Λουίτζι Σπαβέντα
«Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα για την οικονομική της εξυγίανση αποτελεί και την μόνη ρεαλιστική λύση",δήλωσε ο ιταλός οικονομολόγος και αναλυτής Λουίτζι Σπαβέντα.
Ο κ. Σπαβέντα, καθηγητής στατιστικής και πρώην υπουργός οικονομικού προγραμματισμού της κεντροαριστερής κυβέρνησης Τσάμπι, πήρε μέρος σε συνάντηση με θέμα την "ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, αιτίες και λύσεις", που οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Ρώμης, με την συνεργασία του γραφείου τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας.

"Όσοι έκαναν λόγο για πιθανότητες εξόδου της Αθήνας από το Ευρώ, αγνοούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, διότι δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες", εξήγησε ο κ.Σπαβέντα.

Πρόσθεσε δε ότι "μια χώρα μπορεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως να αποφασίσει να εγκαταλείψει μόνο το ενιαίο νόμισμα. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για επιστροφή στην δραχμή".

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο ιταλός οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι "τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, αποτελεί την μισή, σχεδόν, λύση του όλου προβλήματος και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί η σοβαρή εφαρμογή της, για έναν δίκαιο και ευρύτερο καταμερισμό του φορολογικού βάρους".

Ο Λούιτζι Σπαβέντα τόνισε επίσης ότι "δεν έχει νόημα να μιλάμε για ένα Ευρώ του ευρωπαϊκού βορρά και για ένα του ευρωπαϊκού νότου, για διασπάσεις ή για αποχωρήσεις. Ή μόνη λύση είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να βγουν όλες μαζί από την κρίση. Άλλες εναλλακτικές, δεν υπάρχουν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις της Γερμανίας. Διότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντική ασπίδα, σε περίοδο μεγάλων κρίσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου