Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΕΝΤΡΟ"...


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αρχίζει τη Δευτέρα με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Δήμου της Αθήνας η επιχείρηση «ασφαλές Κέντρο». «Στόχος είναι να υπάρξει και πάλι εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον κόσμο», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος τουυπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα...
έχει τη συνολική εποπτεία του σχεδίου. Η άνοδος στους δείκτες εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, τα εκατοντάδες παράπονα κατοίκων και επαγγελματιών που έχουν πέσει θύματα κλοπών και επιθέσεων και οι επιπτώσεις στον τουρισμό ώθησαν τους αρμόδιους φορείς να εφαρμοστεί νέο σχεδίο αστυνόμευσης. Εχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος από διυπουργική επιτροπή και άλλους φορείς με προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει στο κέντρο της Αθήνας.
Ακολούθησε ανάλυση των δεικτών εγκληματικότητας ανά περιοχή και οδό στο κέντρο της πρωτεύουσας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και με βάση αυτή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση του σχεδίου.
Πρόκειται για περιοχές όπου ανθούν το εμπόριο ναρκωτικών, το παρεμπόριο, η πορνεία και έχουν σημειωθεί εκατοντάδες αρπαγές τσαντών, ληστείες, επιθέσεις σε περαστικούς και οδηγούς Ι.Χ. Από την ανάλυση έχει προκύψει ένας χάρτης εγκληματικότητας με τις ζώνες και τις ώρες όπου γίνονται επιθέσεις σε πολίτες που εξυπηρετούνται από τη συγκοινωνία στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και τη δράση συμμοριών οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μοιράσει το κέντρο της πρωτεύουσας σε ζώνες ελέγχου. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες. Μοτοσυκλετιστές
Μεικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που θα αποτελούνται από τις ομάδες Ζ- ΔΙΑΣ και την Ασφάλεια θα αρχίσουν τη χαρτογράφηση του τι υπάρχει σε αυτές τις οδούς και τις πλατείες. Το σχέδιο προβλέπει την καταγραφή των καταστημάτων, των ξενοδοχείων αλλά και των διαμερισμάτων όπου βρίσκουν καταφύγιο έναντι αμοιβής παράνομοι μετανάστες.
Σε ορισμένες περιοχές, όπου η Αστυνομία φοβάται ότι μπορεί να εκδηλωθούν επεισόδια θα αναπτυχθούν και διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιπλέον θα αναπτυχθούν πεζές και εποχούμενες περιπολίες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανάλογα με τις εγκληματικές πράξεις που παρατηρούνται συχνότερα σε μια περιοχή, θα αναπτύσσονται και οι ανάλογες αστυνομικές δυνάμεις. «Για παράδειγμα στις οδούς Σωκράτους, Σοφοκλέους, Αγίου Κωνσταντίνου και στην Πλατεία Βάθη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το εμπόριο ναρκωτικών. Στις οδούς αυτές, στα μεικτά κλιμάκια θα περιλαμβάνονται και αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Στη Βερανζέρου, την Ευριπίδου και την Πλατεία Κουμουνδούρου όπου υπάρχει πορνεία, θα βρίσκονται και αστυνομικοί του Τμήματος Ηθών», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Περιπολίες και από το ΣΔΟΕ

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας που τα νοικιάζουν σε παράνομους μετανάστες έναντι 10-15 ευρώ το κεφάλι το βράδυ. Ο Δήμος της Αθήνας θα καταγράψει αρχικά όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει και συντονισμένες δράσεις για το παρεμπόριο. Στις προτάσσεις του πορίσματος περιλαμβάνονται η καταγραφή του αριθμού των μικροπωλητών, η ενίσχυση των ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα. Για τα προϊόντα του παραεμπορίου που κατάσχονται, έχει προταθεί να δίνονται σε καταγεγραμμένους απόρους προς πώληση ως προνοιακή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου