Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ελλάς - Ισραήλ -συμμαχία ?

Με καθηστέριση 35 χρόνων θυμήθικαν οι Ισραηλινοί οτι η πρώην σύμμαχος Τουρκία και νυν εχθρός του Ισραήλ κατέχει το βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Αποφάσισαν να κάνουν απόπειρα αντιπερισπασμού και να καταγείλουν την κατοχή με στολίσκο ανοικτά των κατεχωμένων οπως αναφέρει η Τσερούσαλεμ πόστ.

Γνωρίζουμε βέβαια ποιά ηταν η στάση του Ισραήλ στο Κυπριακό ολα αυτά τα χρόνια. Ανοικτά δεν υποστίριξαν ποτέ την εισβολή του Αττίλα παρασκηνιακά τόσο σε στρατιωτικό οσο και σε διπλωματικό πεδίο κινήθικαν με κάθε μέσο για να την υποστιρίξουν. Εβραϊκής καταγωγής ηταν ο υπουργός των ΗΠΑ Χένρι Κίνσιγκερ με του οποίου την σύμφωνη γνώμη αν οχι την καθοδήγηση εγινε η απόβαση του Αττίλα.

Οι Ισραήλιτες εκριναν οτι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση ακολουθούσαν φιλοαραβική πολιτική και η ισχυροποίηση του ελληνικού παράγοντα θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Ισραήλ.35 χρονια μετά συνηδειτοποιούν με μεγάλη καθηστέρηση οτι η Τουρκία καθε αλλο παρά αξιόπιστος σύμμαχος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ και της Δύσης είναι και η δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Τουρκίας είναι αυτή που βλάπτει τελικά σε σημαντικό βαθμό το Ισραήλ και την ασφάλειά του . Στο κάτω κάτω η Τουρκία είναι Ισλάμ και σαφώς ο πλυθησμός της ταυτίζεται με την υπόθεση των παλαιστινίων.

Για πρώτη φορά οι Ισραηλινοί εκφράζουν φιλελληνικές θέσεις , θέσεις που μας ξαφνίαζουν ευχάριστα καθώς υποστιρίζουν για πρώτη φορά επαννένωση της Κύπρου κάτω απο την νομίμως αναγνωρισμένη κυπριακή δημοκρατία μια θέση ελληνικότερη και από αυτήν που εκφράζουν τα ίδια τα ελληνικά κόμματα, μια θέση ξεχασμένη από την ίδια την ελληνική πλευρά καθώς ο ελληνικός παράγοντας και η σημασία του συνεχώς υποβαθμιζόταν απο τους Αγγλοαμερικάνους ενω συνεχώς η Τουρκία εννοούνταν απροκάλυπτα μέσω του σχεδίου Αννάν που οχι μόνο οδηγεί σε διχοτόμιση αλλα δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να ελέγχει πολιτικά και το ελεύθερο νότιο τμήμα της νήσου.

Για πρώτη φορά η πιο ισχυρή στρατιωτικά δύναμη της περιοχής της ανατ. μεσσογείου στιρίζει τις ελληνικές θέσεις, καταδικάζει την Τουρκία ως δύναμη κατοχής και δείχνει διάθεση να συνεργαστεί με την κυπριακή κυβέρνηση ωστε να σταματίσει η ασφηκτική πίεση της Αγκυρας, η οποία μέσω στρατιωτικής υπεροχής και εποικισμού επιδίωκει την ολοκληρωτική τουρκοποίηση της νήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου