Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Boυλγαράκης:"ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΟΙ ΛΙΑΠΗΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ;"

«Ένα ψέμα δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε μια αλήθεια μπορεί να μετατραπεί σε ψέμα, επειδή κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να την δουν». Πως; Έτσι άρχισε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, για να υποστηρίξει στην συνέχεια, πως παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή για την... «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

«Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής, απέδειξα πως η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (με υπογραφή του σημερινού υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) - στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος. Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ότι η σύζυγός μου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και με ευθύνη μου άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Με λίγα λόγια, δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, ή πρώην υπουργός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο - ως Γιώργος Βουλγαράκης» ανέφερε ο πρώην υπουργός, που έμεινε γνωστός για τη ρήση του πως ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.


«Κατηγορούμαι για παραβίαση καθήκοντος, γιατί δεν έστειλα στο ΚΑΣ τις καταγγελίες του προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις ανταλλαγές. Όμως, την αμέσως επόμενη μέρα, ρώτησα την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, που μου απάντησε, πως η αρχαιολογική νομοθεσία, δεν προβλέπει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο» υπογράμμισε ο κος Βουλγαράκης. «Αν μπορούσε ο υπουργός να ακυρώσει τα συμβόλαια, γιατί δεν τα ακύρωσε ο κος Λιάπης, ο κος Σαμαράς, ο κος Γερουλάνος, να τελειώνουμε; Γιατί δεν μπορεί. Αλλά και ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου, ο κος Βενιζέλος, λέει στα Πρακτικά της Βουλής κατά την συζήτησή του: «Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, δεν συνεπάγεται δέσμευση των δικαιωμάτων κυριότητος και δεν σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας διάθεσής του». Ολόκληρος ο δήμος Αθηναίων έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Δεν μεταβιβάζονται οικόπεδα στην Αθήνα; Μπορεί ο υπουργός να ακυρώνει πράξεις μεταβίβασης;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.



«Η ανταλλαγείσα έκταση, δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, δεν υπάρχει καμία τέτοια υπουργική απόφαση που να τον οριοθέτησε. Ακόμα και αν ήταν, πάλι θα μπορούσε να μεταβιβαστεί ελεύθερα χωρίς έγκριση, ή συναίνεση. Σε όλη την περιοχή, υπάρχουν μόνον τρία αρχαιολογικά μνημεία, όλα εκτός συμβολαίων. Ακύρωση των συμβολαίων είναι ανεπίτρεπτος για τον υπουργό Πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βουλγαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου