Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Για έλλειμμα 0,3% έκοψαν το νέο δάνειο στην Ουγγαρία



Το τοποθετησα εδω,μιας και αφορα και εμας το θεμα!

ΠΗΓΗ

www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=184618

Στον «πάγο» έβαλαν την Ουγγαρία ΔΝΤ και Ε.Ε., αναστέλλοντας το πρόγραμμα δανειοδότησής της και απαιτώντας σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της.
Η κίνηση, που μπλοκάρει την πρόσβαση της Βουδαπέστης στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλεπόταν να λάβει από το συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα δανειοδότησης των ΔΝΤ και Ε.Ε., βάλλει κυρίως την αξιοπιστία της χώρας και θα οδηγήσει πιθανότατα τις επόμενες ημέρες σε αποδυνάμωση του φιορινιού και δυσκολίες στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

«Σκληρές αποφάσεις»

Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων μίλησαν για «σκληρές αποφάσεις» που η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να λάβει, προκειμένου να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες, να ελεγχθεί το χρέος και να μειωθεί το έλλειμμα.

Η Ουγγαρία, η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Κ. Ευρώπη -ίσο με το 80% του ΑΕΠ-, βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας με την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008. Εξασφαλίζοντας εγκαίρως το παραπάνω πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., κατόρθωσε στη συνέχεια να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και να βγει ξανά πέρυσι στις αγορές, προκειμένου να δανειστεί. Παραμένει όμως πάντα στενά εξαρτημένη από τον εξωτερικό δανεισμό και τις διαθέσεις των αγορών.

Είχε υποσχεθεί 3,8% φέτος

Εχει υποσχεθεί στους πιστωτές της ότι θα μειώσει το έλλειμμά της στο 3,8% φέτος και στο 3% το 2011, όμως οι ελεγκτές των παραπάνω διαπίστωσαν απόκλιση 0,3% από τον φετινό στόχο και ζήτησαν περαιτέρω μέτρα.

Από το πακέτο των ΔΝΤ - Ε.Ε. η Ουγγαρία έχει απορροφήσει μέχρις στιγμής 12,8 δισ. ευρώ και μπορεί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, να χρηματοδοτήσει άνετα το έλλειμμα στον φετινό της προϋπολογισμό.

Στην πρώτη της αντίδραση μετά το πάγωμα των πιστώσεων η ουγγρική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν ΔΝΤ και Ε.Ε. στους τομείς της δημόσιας υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου