Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Το αυτοκόλλητο αντισυλληπτικό

Είναι αντισυλληπτική μέθοδος που λειτουργεί όπως το χάπι, με τη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνεται από το στόμα κάθε μέρα. Η απορρόφησή του δεν γίνεται από το στομάχι αλλά περνά δια μέσω του δέρματος. Είναι ένα αυτοκόλλητο 5 cm x 5 cm . Περιέχει τις ίδιες ορμόνες του 'συνδυασμένου' χαπιού: οιστρογόνα και προγεστερόνη. Πώς λειτουργείΑπελευθερώνει σταθερή δόση ορμονών μέσω του δέρματος. Λειτουργεί όπως το 'συνδυασμένο' χάπι και εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο.

Μπορεί να κολληθεί οπουδήποτε εκτός από το στήθος. Πόσο αποτελεσματικό είναι και πώς χρησιμοποιείταιΑν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι από τις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτή την αντισυλληπτική μέθοδο για ένα χρόνο, λιγότερες από μία γυναίκα θα μείνει έγκυος. Αν η γυναίκα έχει πολύ υποδόριο λίπος, τότε μειώνεται η αποτελεσματικότητά του γιατί το λίπος δεν απορροφά ή δεν αφήνει να περάσουν οι ορμόνες. Το κουτί περιέχει 3 αυτοκόλλητα, και χρησιμοποιείται ένα κάθε εβδομάδα.

Όταν τοποθετείται, την πρώτη ημέρα της περιόδου, παρέχει άμεση αντισύλληψη. Τα υπόλοιπα δύο τοποθετούνται την 8η και 15η ημέρα του κύκλου. Μετά από τρεις βδομάδες διακόπτουμε για μια βδομάδα χωρίς να τοποθετήσουμε τίποτα, και αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε περίοδο. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε κανονικά την ίδια μέρα τοποθετώντας ένα καινούργιο αυτοκόλλητο.

Το αυτοκόλλητο είναι πολύ ισχυρό και παραμένει ακόμα και μετά το μπάνιο, το κολύμπι ή την έντονη άσκηση. Αν παρόλα αυτά ξεκολλήσει θα πρέπει να τοποθετήσουμε ένα καινούργιο άμεσα. Δεν θα πρέπει όμως να υπερβούμε τις 21 μέρες, δηλαδή τρεις εβδομάδες, που παραμένει κολλημένο. Πλεονεκτήματα Πρέπει μόνον να θυμηθείτε να το αλλάξετε μια φορά την εβδομάδα. Είναι πολύ αποτελεσματικό, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Δεν επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή και είναι εύκολο στη χρήση. Δεν επηρεάζεται από γαστρεντερικές διαταραχές (εμετό η διάρροια). Μειονεκτήματα

Είναι ορατό. Μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στο σημείο που επικολλάται, σ' ένα μικρό αριθμό γυναικών. Όπως και το χάπι, παροδικά στην αρχή, μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδες, τάση μαστών, αλλαγή ψυχικής διάθεσης, ή μικρή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, αύξηση ή μείωση βάρους. Ποιές γυναίκες δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν Δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη. Γυναίκες καπνίστριες ,παχύσαρκες ή πάνω από 35 χρόνων. Επίσης, αν υπάρχει ή υπήρξε στο παρελθόν:

οποιοδήποτε αιματολογικό πρόβλημα

κυκλοφορικό πρόβλημα ή πρόβλημα με την καρδιά

διαβήτης ή σοβαρές ημικρανίες

καρκίνος μαστού.

Γενικές πληροφορίες Αποφεύγουμε να το κολλήσουμε σε ευαίσθητες περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να ερεθιστούν (στο μαστό απαγορεύεται). Μερικά φάρμακα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του. Ενημερώνουμε τον γιατρό σε περίπτωση που παίρνουμε ή θα πρέπει να πάρουμε κάποιο φάρμακο συνεχώς ή για λίγο καιρό.

Πηγή: Αρμενιάκος Αλέξανδρος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου