Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μπορεί η επιτυχία του WikiLeaks να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν;


Από Factorx |

Η WikiLeaks και τα τρία έντυπα στα οποία επέλεξε να δημοσιεύσει τα απόρρητα έγγραφα του πενταγώνου (New York Times, Guardian, και Der Spiegel), ισχυρίζονται πως η αποκάλυψη τους είναι αρκετή για να αλλάξει τη πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο Λευκός Οίκος αλλά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, που δεν ήξεραν για τους φακέλους, δεν ξέρουν τι τους χτύπησε και είναι πυρ και μανία. Η Washington Post, που δεν μπορεί να κρύψει τη δυσαρέσκειά της, πέρασε σε σοφιστείες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την επίδραση των διαρροών. Όπως ανέφερε: «Τα έγγραφα δεν απασχολούν και πολύ την αντίληψη του κοινού για τον πόλεμο…». Δηλαδή;

Ή το άλλο: «Οι νομοθέτες λένε πως τα έγγραφα μπορεί να δυναμώσουν την αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τις εντυπώσεις για έναν πόλεμο που η κυβέρνηση ήδη έχει δεχτεί ότι είναι σκληρός και σέρνεται εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας». Με άλλα λόγια, όλοι έχουν σιχαθεί αυτό το πόλεμο και πιστεύουν πως δεν θα κερδηθεί, οπότε τι παραπάνω να προσφέρουν οι φάκελοι στους ανθρώπους που ήδη είναι εναντίον του πολέμου;

Και εδώ είναι η ουσία. Βέβαια από την άλλη, η Αμερική συνεχίζει να διεξάγει τον πόλεμο με περισσότερους πόρους και αποφασιστικότητα. Όπως γράφει η εφημερίδα: «Η δημοσίευση των εγγράφων από το WikiLeaks.org μπορεί να περιπλέξει την έγκριση εκ μέρους του Λ. Οίκου των $37 δισ. σε έκτακτη χρηματοδότηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν, που ήδη πέρασαν από το κογκρέσο». Τελικά η έγκριση έγινε.

Στη πραγματικότητα, η διαρροή μπορεί και να διευκόλυνε την έγκριση των χρημάτων επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί επικοινωνιακά να δώσει μια θετική χροιά στο ζήτημα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα έγγραφα αποδεικνύουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπους έκανε τα πάντα λάθος, ενώ η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διορθώσει την άσχημη κατάσταση που κληρονόμησε.

Τα πράγματα είναι απλά. Τα έγγραφα λένε αυτά που λένε όλοι, απλά το λένε πιο ζωντανά, και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Όλοι το γνώριζαν: Ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός. Απλά, κανένας δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει όταν αυτή η διαπίστωση είναι πλέον τόσο ξεκάθαρη, αναπόφευκτη, και με τόσες λεπτομέρειες.

Είναι λοιπόν δυνατό, μετά από όλα αυτά, να συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτόν τον καταραμένο και καταδικασμένο πόλεμο; Ίσως όχι.

Michael Wolff

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου