Η δραματική εξάπλωση του τζόγου στην γειτονική μας Σερβία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα της κατάστασης που αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα εάν ψηφιστεί το επίμαχο Ν/Σ για τα τυχερά παιχνίδια.
Το Σερβικό κράτος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον τζόγο για την ανόρθωση της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς και την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Επετράπη η εγκατάσταση ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και καθημερινά προβάλλονταν δεκάδες διαφημίσεις για τα τυχερά παιχνίδια ελκύοντας όλο και περισσότερους Σέρβους στον τζόγο.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού (3.500.000 σε σύνολο 7.500.000 Σέρβων) παίζουν σταθερά κάποιο τυχερό παιχνίδι. 250.000 Σέρβοι θεωρούνται ήδη εξαρτημένοι ενώ 700.000 είναι στην ζώνη υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν παθολογική εξάρτηση από τον τζόγο.
Επειδή στην Σερβία δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τους ανηλίκους, και οι διαφημίσεις που προβάλλονταν στην τηλεόραση δεν είχαν καμία προειδοποίηση για τους κινδύνους του τζόγου, είχε παρατηρηθεί ότι μέχρι και παιδιά του δημοτικού σύχναζαν σε καταστήματα με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια με την σύμφωνη γνώμη των γονέων τους.
Το κέρδους του Σέρβικου κράτους για το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε φτάνει μόλις στα 50.000.000 Ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα είναι κέρδη των εταιριών που λειτουργούν τα τυχερά παιχνίδια και των καταστημάτων στα οποία εγκαταστάθηκαν.
Τα πρώτα βήματα προστασίας των πολιτών στην Σερβία έγιναν πριν ένα μήνα όταν υπό την πίεση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η κυβέρνηση της χώρας απαγόρεψε την λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε χώρους που απέχουν λιγότερο από 150 μέτρα από σχολεία καθώς και την είσοδο ανηλίκων στους χώρους αυτούς.
Η κατάσταση στη Σερβία παρουσιάζει εμφανείς ομοιότητες με την πιθανότερη εξέλιξη του κυβερνητικού σχεδίου στην Ελλάδα. Η Σερβία έχει πληθυσμό 7.500.000 κάτοικων και εγκαταστάθηκαν 20.000 VLT. Στην Ελλάδα των 11.500.000 κάτοικων θα προτείνεται να εγκατασταθούν 50.000 VLT με το ίδιο πρόσχημα, αυτό της βελτίωσης της οικονομίας. Οι ψυχολογία των Ελλήνων μετά το μνημόνιο με το ΔΝΤ και τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα για την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας δεν διαφέρει από την ψυχολογία των Σέρβων μετά την λήξη των βομβαρδισμών και ούτε διαφέρει η αγωνία του πολίτη να βρει τρόπο να συντηρήσει την οικογένεια του σε ένα αβέβαιο οικονομικό τοπίο. Εάν οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το Ν/Σ θέλουν να μάθουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα της ψήφου τους δεν έχουν παρά να μελετήσουν τις συνέπειες των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στη Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου