Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η Ελευθερία δεν είναι μόνον ζωή δίχως πόλεμο, τονίζει ο Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής

Γιώργος Μπίστης | Ουάσιγκτον


Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τίμησε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος ολοκληρώνει επιτυχημένη τετραετή θητεία στην Ουάσιγκτον και επιστρέφει τον Αύγουστο στην Λευκωσία για να αναλάβει νέα καθήκοντα.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Κύπριο Πρέσβη και την σύζυγό του Careen Kakouris, η οποία ανέπτυξε στο πλευρό του αξιοσημείωτη δράση για την προώθηση του Κυπριακού, διοργάνωσαν από κοινού η ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ΑΗΙ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και στοχεύει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, το Αμερικανικό παράρτημα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ, και το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, που είναι μια ομπρέλα κάτω από την οποία δρουν πολλές ομογενειακές ομοσπονδίες στο δυτικό ημισφαίριο.



Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Nicholas Karacostas, μιλώντας από του βήματος της εκδήλωσης, επισήμανε ότι ο Πρέσβης κύριος Κακουρής, στην τετραετία που πέρασε, πέτυχε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στα θέματα της Κύπρου και ιδιαίτερα στις καταστροφές που έχει υποστεί η Κυπριακή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Ο ομογενής αξιωματούχος πρόσθεσε πως για τον Ανδρέα Κακουρή το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής καθώς επίσης και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Nicholas Karacostas διακήρυξε ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα έχει για πάντα ανοιχτή την πόρτα της σε αυτόν και την οικογένειά του κι ακόμα ότι η ΑΧΕΠΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου μέχρις ότου υλοποιηθεί η προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κατά τον ίδιον, ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της ομογένειας προς όφελος της Κύπρου, ήταν η εκστρατεία που πραγματοποίησαν διάφορες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της ΑΧΕΠΑ, και που απέληξε στο να ακυρώσει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jennifer Lopez την προγραμματισμένη επαγγελματική εμφάνισή της σε ξενοδοχείο του βόρειου τμήματος της Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα.


Επίσης η ΑΧΕΠΑ συνέβαλε στο να αυξηθεί στους 159 ο αριθμός των Αμερικανών βουλευτών που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών και Κυπριακών θεμάτων στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον κύριο Καρακώστα στόχος της οργάνωσής του είναι τα μέλη της ομάδας αυτής να αυξηθούν σε 218 βουλευτές στο νέο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό που το οποίο θα αναδειχθεί από τις εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι με 218 βουλευτές επιτυγχάνεται πλειοψηφία στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οφέλη που ένα τέτοιο επίτευγμα δυνητικά θα είχε για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι έκδηλα.

Ο Basil Mossaidis, Διευθυντής της AXEΠΑ, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο μέρος του προγράμματος, τόνισε μεταξύ άλλων την άριστη συνεργασία που συνεχίζεται ανάμεσα στην οργάνωσή του και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον από την εποχή της ιδρύσεως του τελευταίου. Το Ελληναμερικανικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε λίγο μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο από τον Eugene Rossides, που είχε διατελέσει υφυπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεως Ronald Reagan, με κύριο στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τότε για την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου ηγείτο ομογενειακής διαδήλωσης εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης Jimmy Carter για άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ο κύριος Ρωσίδης είχε πει ότι δεν θα επαναπαυθεί μέχρις ότου φύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Τήρησε την υπόσχεσή του αναπτύσσοντας επί τριάμισι δεκαετίες δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Nicholas Karacostas

Ο Eugene Rossides μίλησε εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για το έργο που πρόσφερε ο απερχόμενος Κύπριος πρέσβης κατά την θητεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον παρουσίασε στο κοινό ο Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης διάφορες εκλεκτές προσωπικότητες της Ουάσιγκτον για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, περιλαμβανομένων του πρώην Γερουσιαστή και μεγάλου φιλέλληνα Paul Sarbanes, του επίσης ομογενή νυν βουλευτή Zack Space, Δημοκρατικού από το Οχάιο, της κ. Σοφίας Φιλιππίδου, Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας, η οποία εκπροσώπησε τον Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, που βρίσκεται τούτες τις μέρες στην Αθήνα, και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας, Συνταγματάρχη Ταξιάρχη Σαρδέλη.

Οι κύριοι Rossides και Larigakis τόνισαν ιδιαίτερα μια πτυχή της προσωπικότητας του Πρέσβη Ανδρέα Κακουρή την οποίαν είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από άπειρες συζητήσεις που έχουνε κάνει μαζί του, ιδιαίτερα σε πολύωρα αεροπορικά ταξίδια που πραγματοποίησαν για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις. Τον χαρακτήρισαν σαν άνθρωπο που παρά την μεγάλη μόρφωσή του και τα πολλά επιτεύγματά του ποτέ δεν καυχήθηκε γι αυτά κι αντίθετα επέδειξε ταπεινότητα κι έκανε τους τριγύρω του να νοιώθουν άνετα μαζί του, να τον αγαπούν και να θέλουν να τον βοηθήσουν. Δεν ήθελε να επιβάλει τις απόψεις του επικαλούμενος το υψηλό αξίωμα του Πρέσβη που κατέχει. Ήθελε να πείθει μόνον με επιχειρήματα. Το πάθος του ήταν και παραμένει να δει την Κύπρο ελεύθερη.



Ο Ted Spyropoulos, Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Αμερικής και ένας από τους τέσσαρες διοργανωτές του αποχαιρετιστήριου δείπνου για το ζεύγος Κακουρή, δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή να έλθει από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στην εκδήλωση. Απέστειλε όμως ευχετήριο μήνυμα που διαβάστηκε στο κοινό από τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Αλλά ο Paul Kotrotsios, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν ο 4ος χορηγός του δείπνου, ταξίδεψε οδικώς από την Φιλαδέλφεια, όπου εδρεύει η γνωστή εφημερίδα του Hellenic News of America, και μετέφερε αυτοπροσώπως τις ευχές όλων των ομογενειακών ομοσπονδιών τις οποίες εκπροσωπεί προς τον Πρέσβη Ανδρέα Κακουρή και την σύζυγό του.

Άλλες προσωπικότητες της ομογένειας που είδαμε στο δείπνο ήταν ο Tim Maniatis, Πρόεδρος της οργάνωσης National Hellenic Society, o Jim Marketos, Πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΗΙ, ο Andrew Kaffes, Πρόεδρος εταιρείας δημοσίων σχέσεων με μακρά δράση υπέρ της ΑΧΕΠΑ και της θυγατρικής οργάνωσής της Κόρες της Πηνελόπης, οι διακεκριμένοι δικηγόροι Nick Karambelas και George Horiates, ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas, που ταξίδεψε από την Αλαμπάμα ειδικά για να παρευρεθεί, η Christine Warnke, αξιωματούχος μεγάλης εταιρείας δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον και γνωστή φιλάνθρωπος, ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης και μέλος του Προεδρείου της ΑΧΕΠΑ Nicholas Vamvakias καθώς επίσης και πολλοί άλλοι.



Έκδηλα συγκινημένος από την απέραντη αγάπη με την οποία η ομογένεια αγκάλιασε τον ίδιον και την οικογένειά του, ο Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής ευχαρίστησε τους τέσσαρες διοργανωτές της εκδήλωσης τονίζοντας πως η μεταξύ τους ενότητα είναι ότι πιο ελπιδοφόρο μπορούσε να περιμένει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά κι ενωμένοι πρέπει να παραμείνουμε όλοι μέχρις ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη στην Κύπρο. Γιατί, όπως επεξήγησε, ειρήνη δεν είναι μόνο ζωή δίχως πόλεμο, αλλά είναι ζωή με δημοκρατικούς θεσμούς, κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό του Νόμου.

Καταλήγοντας ο Πρέσβης κύριος Κακουρής υπενθύμισε πως οι γονείς του τον βάφτισαν Ανδρέα προς τιμήν του Αγίου για τον οποίον έχει χτιστεί το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία Κύπρου. Για τούτο, τόνισε, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για το Κυπριακό «μέχρις ότου χτυπήσουν ελεύθερα οι καμπάνες του Αποστόλου Ανδρέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου