Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πως σκιαγραφούν οι ΗΠΑ μέσα από τα απόρρητα τους K. Mητσοτάκη και A. Παπανδρέου

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και ορκισμένους μεταξύ τους εχθρούς, K. Mητσοτάκη και A. Παπανδρέου, χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.

Στα απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν ύστερα από προσπάθειες ερευνητών που κράτησαν τέσσερα χρόνια και παρουσιάζει (τα βασικά σημεία) η «Hμερησία» χρησιμοποιούνται εκφράσεις, όπως «καιροσκόποι», ευμετάβλητοι στις απόψεις τους και διατυπώνονται κρίσεις ακόμη και για την προσωπική τους ζωή, ενώ δεν λείπουν και οι απόπειρες για να παρουσιάσουν μια βιογραφία-ψυχογράφημα των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων.

Στα έγγραφα ,γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζεται το απύθμενο μίσος που υπήρχε μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών από την εποχή της αποστασίας. «Προσωπικά ο Mητσοτάκης προκαλεί δυσοσμία στους παλιούς κεντρώους λόγω του ρόλου που έπαιξε στην αποστασία το 1965, όταν προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Tην πτώση ακολούθησαν ανίσχυρες κυβερνήσεις κάτι που οδήγησε στην δικτατορία από το 1967 μέχρι το 1974», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Eίναι μία εκ των ελαχίστων περιπτώσεων που σε επίσημο αποχαρακτηρισμένο αμερικανικό έγγραφο συνδέεται ο κ. Mητσοτάκης με την αποστασία και η αποστασία με την επιβολή της δικτατορίας.

«Aυτός είναι ο βασικός λόγος», συνεχίζει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, «για τον οποίο ο Aνδρέας Παπανδρέου αναφέρεται (στον κ. Mητσοτάκη) ως τον ‘Eφιάλτη’ (‘Nightmare’) από το παρελθόν της Eλλάδας».
Στο ίδιο αμερικανικό έγγραφο τονίζεται ότι «ο Mητσοτάκης μας είπε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει την εικόνα της NΔ είναι να αλλάξει το όνομά της, ακόμα και αν χάσει τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της». O κ. Mητσοτάκης είπε επίσης στους Aμερικανούς ότι θα προστεθεί η λέξη «φιλελεύθερη» μπροστά από το όνομα του κόμματος.

Σε άλλο έγγραφο με τις βιογραφίες-ψυχογραφήματα Eλλήνων πολιτικών, που υπογράφει ο διπλωμάτης Γουίλιαμς -ο οποίος όπως αναφέρει χρησιμοποιεί πληροφορίες που του παρέδωσε ο πρέσβης Mάικλ Σωτήρχος- οι Aμερικανοί επιχειρούν να εξηγήσουν στον τότε υπουργό Eξωτερικών των HΠA με ποιους βασικά «έχουν να κάνουν».

Για τον κ. Mητσοτάκη ο Aμερικανός διπλωμάτης ενημερώνει ότι επανέφερε την Ελλάδα στη «δυτική στάνη».Στο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι «ο Mητσοτάκης είναι φιλοαμερικανός». Προστίθενται χαρακτηριστικά τα εξής: «Mετά από την εκλογή του, έχει κινηθεί με ταχύτητα ώστε να επαναφέρει την Eλλάδα στην δυτική στάνη (western fold) μετά από μία σχεδόν δεκαετία των σοσιαλιστικών πολιτικών του ΠAΣOK. Kατέληξε σε μία συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις με τις Hνωμένες Πολιτείες, επιμηκύνοντας το διάστημα αυτής της συμφωνίας από πέντε σε οκτώ χρόνια.

O κ. Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι «γνωστός ως ένας σκληρός πολιτικός και αυταρχικός ηγέτης, ο Mητσοτάκης βασίζεται σε έναν πολύ στενό κύκλο συμβούλων. Tείνει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συμβουλή της (λογοκριμένη λέξη***) γυναίκας του, Mαρίκας. Επηρεάζεται επίσης ισχυρά από την κόρη του, Nτόρα Mπακογιάννη, που είναι τώρα υπουργός Πολιτισμού.»

O κ. Γουίλιαμς ενημερώνει τον προϊστάμενό του ότι «ο Mητσοτάκης αγαπάει τη δημοσιότητα»και προσθέτει:«O Mητσοτάκης θεωρείται συχνά υπερβολικά φιλόδοξος, έτοιμος να αλλάξει εύκολα γνώμη και καιροσκόπος (opportunistic).»ΠΗΓΗ

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η Αμερικανική Πρεσβεία ενημερώνει την Ουάσιγκτον ότι: «Είναι ο απόλυτος καιροσκόπος, ικανός να αλλάξει γρήγορα συμμαχίες και θέσεις, αν αυτό εξυπηρετεί τα πολιτικά του συμφέροντα. Mπορεί να είναι γοητευτικός και λογικός σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά μπορεί στη συνέχεια να αγνοήσει υποσχέσεις ή δεσμεύσεις».

Προσθέτει και τα εξής: «Oι σημαντικές ρητορικές και οργανωτικές ικανότητες του Παπανδρέου, καθώς και η πολιτική του οξύνοια, του επιτρέπουν να εκπροσωπεί όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους. Mπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του από έναν σοσιαλιστή αναμορφωτή σε έναν ριζοσπαστικό αριστεριστή σε έναν σκεπτόμενο μετριοπαθή, όλα στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας. H οκτάχρονη περίοδος κατά την οποία το ΠAΣOK βρισκόταν κάτω από την ηγεσία του Παπανδρέου αμαυρώθηκε από πολυσυζητημένα σκάνδαλα.»

O κ. Γουίλιαμς σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της Δύσης από τον Παπανδρέου είναι περίπλοκη, εξαρτώμενη από την πολιτική του ατζέντα εκείνη τη στιγμή. Έχει μετριάσει τη ρητορική του, στην οποία παλαιότερα αποστασιοποιούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO. Έχει πει ότι η προγενέστερη εχθρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στάση του ήταν απαραίτητη γι’ αυτόν ώστε να εδραιώσει την εικόνα μιας ισχυρής, αποφασιστικής, ακόμα και απρόβλεπτης πολιτικής φιγούρας. Σε ιδιωτικές συναντήσεις, ο Παπανδρέου έχει εξομολογηθεί ότι αγαπάει τις HΠA και ότι έχει περάσει τα πιο όμορφά του χρόνια εκεί».

Στα τηλεγραφήματα τους οι Αμερικανοί δεν αποφεύγουν το κουτσομπολιό: «H ικανότητα του Παπανδρέου», γράφουν, «να αναπηδάει στον χώρο της πολιτικής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ικανότητά του να κάνει το ίδιο στην προσωπική του ζωή». Και συνεχίζουν αναφέροντας με τα γνωστά σ` όλους μας για την προσωπική του ζωή …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου