Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Εγκρίθηκε μηνιαίο επίδομα €200 σε μητέρες-υπαλλήλους


Η κυβέρνηση, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, αποφάσισε να δώσει αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2008 το επίδομα των «εξόδων κίνησης» στις υπαλλήλους των ΟΤΑ και κατά τους εννέα μήνες που βρίσκονται σε άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους. Η οικονομική ενίσχυση, θα ξεκινά από τα 200 ευρώ το μήνα, θα τα παίρνουν στο εξής οι περίπου 10.000 γυναίκες που εργάζονται στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας όταν θα λαμβάνουν γονική άδεια.

Διάκριση

Η ανεξάρτητη αρχή επεσήμανε στα συναρμόδια υπουργεία πως τα συγκεκριμένα έξοδα κίνησης αποτελούν ενιαίο τακτικό επίδομα και εμπίπτουν στην έννοια της αμοιβής. Κατά συνέπεια, η μη καταβολή των εν λόγω εξόδων κίνησης σε υπάλληλο που βρίσκεται σε εννεάμηνη γονική άδεια αποτελεί δυσμενή διάκριση που απαγορεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη και τροποποίησαν τη σχετική νομοθεσία, εκδίδοντας την 29η Δεκεμβρίου 2008 κοινή υπουργική απόφαση.

Η νέα ρύθμιση για το προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται στην κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 2/95080/0022/29.12.2008 (ΦΕΚ 2684/Β/2008), που πρόσφατα δημοσιεύθηκε και ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2008.

Αφορμή να ασχοληθεί Ο Συνήγορος του Πολίτη με την υπόθεση ξεκίνησε με μια εργαζομένη στο Μουσικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας. Η εργαζόμενη ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου προκειμένου να ανακληθεί απόφαση της υπηρεσίας της, βάσει της οποίας αναζητούνταν αναδρομικά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα έξοδα κίνησης που αποδόθηκαν στην ίδια κατά τη διάρκεια της απουσίας της λόγω άδειας ανατροφής παιδιού. Μετά τη μελέτη του σχετικού υλικού, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι απαιτείτο τροποποίηση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών καθώς αυτή έθιγε δικαιώματα του εργαζομένου που προστατεύονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα ποσά

Τα «έξοδα κίνησης» ως επίδομα ξεκινούν περίπου από 200 ευρώ το μήνα και αυξάνονται κλιμακωτά ανάλογα με το μισθό του κάθε εργαζομένου. Τα «έξοδα κίνησης» αντικατέστησαν το εκλογικό επίδομα που έδινε το κράτος στους εργαζομένους των ΟΤΑ έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση και ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ. Συνολικά στους ΟΤΑ εργάζονται 22.000 γυναίκες αλλά δεν μπορούν όλες να διεκδικήσουν τα «έξοδα κίνησης», για βιολογικούς λόγους.
apo Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου