Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ..ΚΑΙ Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ


Πέρασαν περίπου 80 ημέρες από την εκλογή του Barack Obama.Oι ρεπουμπλικάνοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους και σχεδιάζουν την αντιπολιτευτική τακτική τους.Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν το νεοφιλελευθερισμό και καταφεύγουν στον κρατικό παρεμβατισμό.
Ήδη οι συγκρίσεις,έχουν κάνει την εμφάνιση τους..
Τι εννοούμε?Δείτε την παρακάτω εικόνα.

obama-marx

Τι έχει κάνει,όμως,μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Οbama?
-Tην επόμενη μέρα της ορκωμοσίας του εξαγγέλει το κλείσιμο της αμφιλεγόμενης φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
-Πέντε εβδομάδες αργότερα,ανακοίνωσε την απόφαση του(είχε δεσμευτεί προεκλογικά) για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.Βέβαια,αυτό θα γίνει σταδιακά γι'αυτό ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα έχει τερματίσει το τέλος του 2011.
-Η κρατική παρέμβαση στην οικονομία της χώρας του.
-Επιστρέφει στους παραδοσιακούς διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ,το διεθνές νομισματικό ταμείο και η παγκόσμια τράπεζα.
-Πολυμελή ad hoc σχήματα,όπως η g20 με στόχο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
-Ομαλοποιεί τις ταραγμένες ευρωαμερικανικές σχέσεις.Η απόφαση του Νικολα Σαρκοζί να επανεντάξει τη Γαλλία στο νατο θα βοηθήσει τον ετεροβαρή αμυντικό οργανισμό να αποκτήσει λιγότερο ανισόρροπη εκπροσώπηση των δυο πυλώνων του.
-Με τον ενεργιακό γίγαντα,τη Ρωσσία,έχουν ήδη γίνει βολιδοσκοπήσεις επαναπροσέγγισης και ανταλλαγής αμοιβαίων διευκολύνσεων.
-Το μέγαλο άνοιγμα με τις ανατολικές χώρες(Κίνα,Ιαπωνία,Κορέα).
-Η ανάθεση του πρών γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ στο ρόλο διαμεσολαβητή για το Παλαιστινιακό,και με δεδομένο τον επιτυχή του ρόλο στη διευθέτηση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας,δημιουργεί αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη και επιτέλους επίλυσης.

Αυτά και άλλα πολλά έχουν γίνει επί προεδρίας του Barack Obama.
Τελικά ίσως δεν έχουν και τόσο άδικοι οι Αμερικανοί που τον συνδέουν με τον Karl Marx.http://zougla-troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου