Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να εργάζονται οι συνταξιούχοι


Οι επιπτώσεις για έναν συνταξιούχο ο οποίος θα αποφασίσει να επανέλθει στην ενεργό δράση είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος της σύνταξης κ.λ.π. Το πρώτο που οφείλει να κάνει ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία είναι να ενημερώσει το Ασφαλιστικό του Ταμείο. Από εκεί και πέρα, ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα.

Πότε υπάρχει αναστολή της σύνταξης σε συνταξιούχο που εργάζεται;

Όταν ο συνταξιούχος λόγω γήρατος ή θανάτου έχει ηλικία μικρότερη των 55 ετών, η σύνταξη διακόπτεται (αναστέλλεται) με την ανάληψη εργασίας. Εξαιρέσεις στη ρύθμιση αυτή υπάρχουν στις παρακάτω περιπτώσεις:

Όταν ο/η συνταξιούχος παίρνει σύνταξη λόγω θανάτου του/της συζύγου.
Όταν ο συνταξιούχος ασκεί επάγγελμα αυτοαπασχολούμενου υπαγόμενου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, οπότε πληρώνει προσαυξημένες κατά 40% εισφορές.
Όταν είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ.
Όταν είναι συνταξιούχος με πολεμική σύνταξη.
Όταν ο συνταξιούχος είναι πολύτεκνος με ένα τουλάχιστον παιδί ανήλικο (ή μέχρι 24 ετών εάν σπουδάζει) ή με παιδί ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
Πότε μειώνεται η σύνταξη του συνταξιούχου που εργάζεται;

Για συνταξιούχο γήρατος ή θανάτου που είναι από 55 ετών και άνω η σύνταξη μειώνεται για το ποσό που υπερβαίνει τα 734 ευρώ. Συγκεκριμένα το ποσό που υπερβαίνει τα 734 ευρώ μειώνεται κατά 70%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε ανήλικο παιδί (ή μέχρι 24 ετών εάν σπουδάζει) ή για κάθε ανίκανο παιδί.
Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τα κατώτερα όρια συντάξεων που χορηγούν τα Ταμεία το ποσό περιορίζεται στο οργανικό ποσό για τους άνδρες, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και για τις γυναίκες, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο.
Προσοχή: Οι εξαιρέσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση (κάτω των 55 ετών) ισχύουν και για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Τι επιπτώσεις υπάρχουν για το συνταξιούχο που εργάζεται ως αυτοτελώς απασχολούμενος; Εάν πρόκειται για συνταξιούχο του ΟΑΕΕ, αναστέλλεται η σύνταξη. Για συνταξιούχο του Δημοσίου ή άλλου Ταμείου προβλέπεται η ασφάλισή του στον ΟΑΕΕ με αυξημένες εισφορές κατά 40%.


Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου