Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η Νέα Γρίπη είναι περισσότερο επικίνδυνη

Κλίμα σχετικού εφησυχασμού φαίνεται να απλώνεται διεθνώς σχετικά με τον ιό της νέας γρίπης, όμως η πρώτη επιστημονική ανάλυση του ιού, που δόθηκε στη δημοσιότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η πρώτη επείγουσα μελέτη του ιού Η1Ν1 δείχνει ότι ο ιός είναι περίπου τόσο επικίνδυνος όσο ο ιός Η2Ν2 που το 1957 προκάλεσε πανδημία με 2 εκατ. θύματα παγκοσμίως, αν και εμφανίζεται -προς το παρόν- λιγότερο επικίνδυνος σε σχέση με τον άκρως θανατηφόρο ιό της ισπανικής γρίπης του 1918, που σκότωσε πολλές δεκάδες εκατομμύρια άτομα.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι ο ιός, καθώς εξαπλώνεται εύκολα από χώρα σε χώρα, ιδίως σε παιδιά και σε νέους ανθρώπους παρά σε ηλικιωμένους, συμπεριφέρεται περισσότερο σαν στέλεχος πανδημίας, παρά σαν συνήθης εποχική γρίπη, γεγονός που δικαιολογεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να διατηρεί το επίπεδο συναγερμού στο «πέντε», ένα μόλις βήμα πριν την εκδήλωση πλήρους πανδημίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», έγινε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου του Λονδίνου (Imperial College), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Είναι ένας ιός που σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει παγκόσμια πανδημία. Αλλά δεν είναι το καταστροφικό σενάριο που οι άνθρωποι φοβούνταν για τον ιό της γρίπης των πτηνών», δήλωσε ο Φέργκιουσον.
Οι ερευνητές, που εστιάστηκαν κυρίως στα δεδομένα από το Μεξικό, όπου όλα ξεκίνησαν, υπολόγισαν ότι κάθε μολυσμένο από τον ιό άτομο μετέφερε τον ιό σε 1,5 άτομα κατά μέσο όρο και ότι ο ιός είχε τον χρόνο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο από 14 μέχρι 73 φορές (δηλαδή ο ένας μόλυνε τον άλλο, ώσπου ο κύκλος αυτός να επαναληφθεί μέχρι και 73 φορές), αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι υπήρξε ισχυρή σχέση ανάμεσα στα αεροπορικά ταξίδια από το Μεξικό και στα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό σε άλλες χώρες. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι ο ιός ξεκίνησε στο χωριό Λα Γκλόρια της πολιτείας Βερακρούζ του Μεξικού. Αν και το πρώτο περιστατικό μόλυνσης εμφανίστηκε στην πόλη στις 15 Φεβρουαρίου, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι κάποιο άτομο είχε μολυνθεί πρώτο γύρω στις 12 Ιανουαρίου, πέρασε δηλαδή πάνω από ένας μήνας μέχρι να γίνει αντιληπτός ο ιός.

Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας (πόσοι πέθαναν από όσους μολύνθηκαν) υπολογίστηκε στο 0,4% (έναντι λιγότερο από 0,1% για τη συνήθη εποχική γρίπη), με ελάχιστο ποσοστό 0,3% και μέγιστο 1,5%. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της πανδημίας γρίπης του 1918, παρόλα, κατά τους ερευνητές, θεωρούνται σημαντικά.

Σε μια κανονική «σεζόν γρίπης», περίπου το 10% του πληθυσμού (δηλαδή ένας στους δέκα) αναμένεται να αρρωστήσει, ενώ, κατά τον Φέργκιουσον, αν η νέα γρίπη επιστρέψει τον ερχόμενο χειμώνα, εκτιμάται ότι γύρω στο 30% του πληθυσμού θα αρρωστήσει. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού της νέας γρίπης (δηλαδή πόσο εύκολα εξαπλώνεται σε ένα πληθυσμό) εκτιμάται στο 1,2 - 1,6, έναντι 1,2 περίπου της κοινής γρίπης και περίπου 2 της ισπανικής γρίπης του 1918.

Τα νούμερα πάντως αυτά είναι αναγκαστικά προσωρινά (με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη για επιστημονική αξιολόγηση της κατάστασης) και μπορεί να τροποποιηθούν στο μέλλον, καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να έχουν οι επιστήμονες μια πλήρη εικόνα του πώς θα συμπεριφερθεί ο συγκεκριμένος ιός στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΠΟΥ: Πάνω από 5.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Με δύο ακόμα κρούσματα γρίπης Α (Η1N1) στην ισπανική επικράτεια, η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής έφθασε συνολικά τα εκατό (100), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο της Υγείας στη Μαδρίτη. Η Ισπανία καθίσταται η πλέον πληγείσα από την ασθένεια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

-Στην Κολομβία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέα περιστατικά της ίδιας νόσου, από τα οποία τα τρία με βασικό τους χαρακτηριστικό τα οξέα αναπνευστικά προβλήματα των πασχόντων, στο νομό Κασανάρε στα βορειοανατολικά της λατινοαμαερικανικής αυτής χώρας. Συνολικά, 182 άνθρωποι είναι υπό επιτήρηση για τη νόσο στην Κολομβία, όπου η νόσος ενέσκηψε προ εβδομάδας.

Στην Κίνα καταγράφεται μετά από αυτό στο Τσενγκντού ένα δεύτερο περιστατικό της νόσου του ιού H1N1, πρόκειται για άνδρα που ασθένησε στην επαρχία του Σαντόνγκ στα ανατολικά και ο οποίος είχε ταξιδέψει στον Καναδά. Αλλά στο μεταξύ ο 30χρονος, που μέσω Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ έφθασε στο κινεζικό έδαφος και νοσούσε, με την εφαρμοζόμενη εντατική θεραπεία «είναι σε σταθερή ανάρρωση».

-Το Τσενγκντού (επαρχία Σιτσουάν) έχει το «προνόμιο» να είναι η γεωγραφική περιοχή της Κίνας με τα περισσότερα κρούσματα γρίπης Α απ' όλα τα λοιπά διαμερίσματα--περίπου 125. Συνολικά με τα συμπτώματα της νόσου ή παρεμφερή, οπότε ελέγχονται προληπτικώς, νοσηλεύονται σε όλη την Κίνα 349 άνθρωποι-οι 78 αλλοδαποί. Στην Κίνα, το 2003, είχε εκδηλωθεί το «Σύνδρομο της Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας».

-Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισήμανε ότι σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας διαβήκαμε το όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) κρουσμάτων γρίπης Α σε όλο τον πλανήτη και περιέλαβε τρία ακόμα κράτη -Κούβα, Ταϊλάνδη και Φινλανδία στον κατάλογο των κρατών με ασθενούντες (-ούσες). «Μπορεί να διακρίνουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου», επισημάνθηκε από τον ΠΟΥ. Στους ανθρώπους, που συνήλθαν χάρη στις αυξημένες αντοχές του οργανισμού τους, απευθύνθηκε η προτροπή, «να κάνουν έναν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, σύντομα».

Δύο νέοι από την Φινλανδία, από την πρωτεύουσα Ελσίνκι, ταξίδεψαν στο Μεξικό κι επέστρεψαν ασθενούντες.

Τέλος ο ειδικός επί πανδημιών Ιάπωνας γιατρός Νίκι Σίντο εστίασε τη δική του δήλωση στην παράμετρο ότι «προκύπτει ότι ο ιός H1NI-διαρκώς μεταλλασσόμενος--αρχίζει να παρουσιάζει αυξανόμενη αντοχή στο συστατικό του σκευάσματος Ταμιφλού, το «Οσελταμιβίρ», κάτι που προβληματίζει επειδή το φθινόπωρο στη Δύση είναι ήδη, στο Νότιο ημισφαίριο...χειμώνας.

Ίδια συμπτώματα με τους ανθρώπους παρουσίασαν πειραματόζωα

Νεογέννητα γουρουνάκια που μολύνθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς από τη γρίπη Α (H1N1) παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που εμφανίζουν οι άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν της Μπανγκόκ που πραγματοποιούν το πείραμα αυτό.

Τα γουρουνάκια εμφάνισαν, τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό της νέας γρίπης, συμπτώματα βήχα, φταρνίσματος, καταρροής και επιπεφυκίτιδας, αλλά κανένα δεν πέθανε, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ροονγκρότζε Θαναουονγκνούεχ.

Το πείραμα έδειξε ότι «ο ιός παραμένει περιορισμένος στις αναπνευστικές οδούς. Δεν τον εντοπίζουμε αλλού, στο αίμα ή στους ιστούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έρευνα αυτή, κατέληξε, θα επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξη του νέου αυτού στελέχους της γρίπης, το οποίο αποτελεί μείγμα δύο στελεχών γρίπης που πλήττει τους χοίρους, ενός στελέχους γρίπης που πλήττει τα πτηνά και ενός στελέχους γρίπης που προσβάλει τους ανθρώπους.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου