Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

«Όχι» πολιτών και φορέων στη γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας


Στις πραγματικές -τεράστιες- διαστάσεις, επιχειρούν να βάλουν οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την υποβάθμιση της περιοχής στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται. «Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών – είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την 'ύποπτη' ανοχή της πολιτείας», υπογραμμίζουν δώδεκα σύλλογοι, σύνδεσμοι και επαγγελματικές ενώσεις.

"Οι σύλλογοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση αποποιούμαστε κάθε είδους ρατσισμό προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλοδαπούς και μη", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - συνέντευξη Τύπου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Dorian Inn (Πειραιώς 17). Κάνουν λόγο για γκέτο ανομίας, διαφθοράς και ασύλληπτων κερδών, για παράνομα κυκλώματα διαφόρων ειδών.

Τα μέλη της "Κίνησης για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου" υιοθέτησαν ομοφώνως ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

•Καταγγέλλουν "τη συνειδητή υποβάθμιση του 'ιστορικού τριγώνου', που οφείλεται στις πράξεις και στις παραλείψεις της πολιτείας, με την ανοχή και την αδιαφορία της οποίας, η περιοχή μετατράπηκε από πρότυπο προσπάθειας αναβάθμισης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης".
•Απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία, συναρμόδια Υπουργεία) και τη μεταξύ τους συνεργασία, "χωρίς τις συνήθεις δικαιολογίες, οτι αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων”.
•Απαιτούν την την άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος, για την εκπόνηση ενός οργανωμένου ρυθμιστικού σχεδίου (στα πρότυπα του αντιστοίχου για την Πλάκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90), που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα.
•Απαιτούν τη συγκρότηση ειδικού επιτελείου (task force), στελεχωμένου από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει και να καταδιώξει συστηματικά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται το “ιστορικό τρίγωνο”.
•Απαιτούν τη διαρκή και συστηματική, βάσει σχεδίου, αστυνόμευση της περιοχής – "και όχι αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα λίγο παρακάτω”. Όπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, να δηλώνει ότι "οι υπάλληλοι της φοβούνται να μπουν στο γκέτο”.
•Απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους και του Δήμου Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους που κατακλύζουν την περιοχή.
•Απαιτούν την άμεση μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς η περιοχή αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.
•Καταγγέλλουν το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί.
•Απαιτούν τον διαρκή έλεγχο των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής.
•Απαιτούν μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία σχολείων, παιδικής χαράς, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών παροχών.
•Τέλος, δηλώνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά και εθελοντικά ως πολίτες, στην οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.
Το ψήφισμα υπογράφουν οι:


1. Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια”
2. Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας
3. Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών « Ε.Σ.Α.»
4. Ηλεκτρονικό περιοδικό για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς "Monumenta" (www. monumenta.org)
5. Σύλλογος Κεραμεικού-Γκάζι-Ρουφ “Μέγας Αλέξανδρος”
6. Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος “Η Παλιά Πόλη”
7. Ένωση Ξενοδόχων Αττικής
8. Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ”
9. Σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
10. Σύνδεσμος Ιχθυεμπόρων-Ιχθυοπωλών Κεντρικής Αγοράς Αθήνας
11. Σύλλογος Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου «Ο Ήφαιστος»
12. «Θησέας» Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός-Οικολογικός Σύλλογος Ομονοίας και γύρω περιοχών
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (13/05/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου