Αλλαγές στο μέτρο της προσωρινής κράτησης, που ως στόχο θα έχουν την αποσυμφόρηση των φυλακών, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Τη δέσμευση ανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας. Από το πρωί, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, το νομάρχη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
«Η Ελλάδα έχει ένα απαράδεκτο ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το 1/3 των κρατουμένων στις φυλακές δεν είναι καταδικασμένοι, αλλά προσωρινά κρατούμενοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να έχουμε τετραπλάσια αναλογία από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στους προσωρινά κρατούμενους. Αυτό θα λυθεί. Θα υπάρξει διάταξη -ελπίζω με ομοφωνία των κομμάτων της Βουλής- με την οποία η προσωρινή κράτηση θα ελαχιστοποιηθεί», τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε, με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι ο λόγος που δεν ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα τη σχετική πρωτοβουλία ήταν επειδή δεν το επέτρεπε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λόγω των γνωστών υποθέσεων -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - της Siemens και του Βατοπαιδίου, που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη. «Αν κατέβαζα τέτοια διάταξη θα μου έλεγαν ότι το κάνω για τις γνωστές υποθέσεις, που ταλανίζουν τη χώρα», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια των επαφών, που είχε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη στον τομέα της Δικαιοσύνης. Η ανάγκη ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, συμπληρωματικού προς το ήδη υπάρχον, η υπερπληθώρα κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιούν τα αστυνομικά κρατητήρια και η υποδιεύθυνση Μεταγωγών και η ανάγκη για αύξηση των θέσεων δικαστών, ήταν τα κυριότερα θέματα, που του έθεσαν οι τρεις συνομιλητές του.
«Δεν είμαι μάγος"
Ο κ. Δένδιας διατύπωσε την άποψη ότι «για να φτάσει το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας στο επίπεδο του εκσυγχρονισμού και του εξανθρωπισμού, που χρειάζεται, πρέπει να παρέλθει μία 10ετία». Κατ' επέκταση, οι λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν είμαι μάγος κι ως εκ τούτου, δεν ξέρω να κάνω θαύματα», είπε.
Εμφανίστηκε, ωστόσο, αποφασισμένος να προωθήσει λύσεις για τη Θεσσαλονίκη, που «στο άμεσο μέλλον θα καρποφορήσουν».
«Είναι σίγουρο ότι δεν ήρθα για τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, ούτε ήρθα να διατυπώσω σκέψεις, ως ελεύθερος παρατηρητής ή διανοούμενος. Ήρθα για να δώσω κάποιες λύσεις», είπε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, ενώ πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη είναι το αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας, και κατά συνέπεια πρέπει να την προσέξουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της με την προσοχή και τη σοβαρότητα, που της αρμόζουν».
«Ανάσα» για τα Διαβατά
Ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι οσονούπω ξεκινά η λειτουργία μιας νέας πτέρυγας στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών, όπου θα μεταφερθούν περίπου 150 κρατούμενοι από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών, δίνοντας έτσι «ανάσα» στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία των υπό κατασκευή φυλακών των Σερρών και της Δράμας, θα υπάρξει περαιτέρω αποσυμφόρηση των Διαβατών.
Ως πιο δύσκολη αξιολόγησε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Όπως σημείωσε στη συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, μέσα στον «φάκελο», λύση του προβλήματος».
Εντούτοις, δεσμεύτηκε να βρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, μία λύση γα το νέο δικαστικό μέγαρο. «Έχουμε 38.000 τ.μ. στο υπάρχον δικαστικό μέγαρο. Χρειαζόμαστε άλλα 10.000 τ.μ. και πρέπει να πάμε να τα βρούμε», σημείωσε, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, ως πιθανή λύση, την αγορά του κτηρίου του ΙΚΑ, δίπλα στο υπάρχον κτήριο.
Συγκεκριμένη πρόταση για την ανέγερση νέου μεγάρου διατύπωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όπως είπε, η πιο ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα φάση είναι το πάρκινγκ δίπλα στα δικαστήρια. Πρόσθεσε, όμως, πως εφόσον «ναυαγήσει» το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας, πρέπει να αναζητηθεί λύση σε χώρους μέσα στο λιμάνι.
Διαφορετική «νότα» στη συνάντηση, που είχε ο κ. Δένδιας με τον νομάρχη, έδωσε η προτροπή του τελευταίου να «πάρει το μαστίγιο, να αφήσει το καρότο, και να μπει μπροστά, προωθώντας το έργο του.
«Είμαι δίπλα σας και όταν έχετε εμένα δίπλα, μην φοβάστε τίποτα», είπε, αστειευόμενος, ο κ. Ψωμιάδης.
Hellenic Business
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου