Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας


Ανακλήθηκε ο εθνικιστής Τούρκος πρέσβης
Τέχνασμα της Άγκυρας για άσκηση πίεσης...

«Εάν κόψετε το σώμα ενός Γερμανού το αίμα που θα χυθεί θα είναι φαιό (το χρώμα των Ναζί)». Αυτή είναι η επίμαχη φράση που φέρεται ότι ξεστόμισε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ και η οποία οδήγησε στην ανάκλησή του.
Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ, Χακάν Κιβάντς, ανακλήθηκε στη χώρα του μετά τα υποτιμητικά σχόλια που διατύπωσε για τους Γερμανούς σε ιδιωτικό δείπνο με συμπατριώτες του, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου.
Στη διάρκεια του δείπνου αυτού, ο Χακάν Κιβάντς είπε ότι οι Γερμανοί έχουν ναζιστικό αίμα και μεταχειρίζονται τους Τούρκους όπως οι Ναζί μεταχειρίστηκαν τους Εβραίους. Δυο μάρτυρες βεβαίωσαν ενόρκως ότι ο τούρκος γενικός πρόξενος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε ιδιωτικό δείπνο στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ ο ίδιος ο Κιβάντς αρνείται τις κατηγορίες.
Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές έκαναν σχετική επερώτηση στη Βουλή και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήλθε σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους στην Αγκυρα για το θέμα. Τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λασπολογία σε βάρος του τούρκου πρόξενου από βουλευτές που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Κίβαντς φέρεται ακόμα ότι δήλωσε πως εάν μπορούσαν, οι Γερμανοί θα χάραζαν ένα "Τ" σε κάθε Τούρκο και θα τού έκαναν ό,τι οι Ναζί στους Εβραίους.
Μετά από την τελευταία αυτή εξέλιξη, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών φαντάζουν αρκετά απόμακρες αν και ειδικοί παρατηρητές αναφέρουν πως πρόκειται για μία έντεχνη παγίδα εκ μέρους της Τουρκίας, προκειμένου να πιεστεί έμεσα η Γερμανία και να υποχωρήσει στην αίτηση της Άγκυρας για την είσοδό της στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, η Τουρκία προκαλεί την Γερμανία να αποδείξει ότι δεν είναι κράτος-απόγονος των Ναζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου