Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Τι σημαίνει πανδημία!!!

Η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας της νέας γρίπης Α, πιο γνωστής και ως γρίπης των χοίρων, από το 5 στο 6 συνιστά την αναγωγή της ασθένειας σε πανδημία, γεγονός που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδηγεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάβαση στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού 6 υποχρεώνει τον Οργανισμό να ενθαρρύνει τη διεθνή βοήθεια προς τις υποανάπτυκτες χώρες ή τις χώρες, όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης. Επιπλέον, ο ΠΟΥ αναλαμβάνει την υποχρέωση να βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους διεθνείς οργανισμούς εντός και εκτός του υγειονομικού τομέα, προκειμένου να συντονίσει τις όποιες παρεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά στο συντονισμό των χωρών που δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τη γρίπη, οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για μια επικείμενη πανδημία, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης επιτροπών διαχείρισης κρίσεων αλλά και όλων των συστημάτων υγειονομικού ελέγχου.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους στη βάση των υποδομών που διαθέτουν τόσο σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και εμβόλια όσο και σε έμψυχο υλικό. Αναφορικά με τις μετακινήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ΠΟΥ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγούν σε περιορισμό ή ακόμα και απαγόρευση μετακινήσεων σε χώρες όπου η νόσος παρουσιάζει δραματική έξαρση.

Ο ΠΟΥ δεν προτείνει, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, το κλείσιμο των συνόρων για άτομα ή και εμπορεύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια ταχεία απορρύθμιση του οικονομικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός συστήνει σε όλους τους φορείς να επιδεικνύουν σύνεση και ψυχραιμία τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, όσο και κατά την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων της νόσου
E net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου