Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Προ των πυλών το εμβόλιο αλλά και η πανδημία!

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι έρευνες για την παρασκευή του εμβολίου για τη γρίπη Α, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να χορηγηθεί στον πληθυσμό όταν έρθει το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο. Μέχρι τότε πάντως είναι περίπου βέβαιο πως θα έχει κηρυχθεί πανδημία.

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, Novartis και Solvay, έχουν παραλάβει το τελευταίο δεκαπενθήμερο σπόρια του ιού και ήδη οι ερευνητές τους «τρέχουν» για να φθάσουν στη δημιουργία του εμβολίου. Εκτιμάται πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να φθάσουν στο στόχο τους κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα ξεκινήσει η διαδικασία της μαζικής παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κόσμος «είναι πολύ-πολύ κοντά» σε μια πανδημία της νέας γρίπης, αφού ο ιός έχει προσβάλει πάνω από 26.000 πολίτες σε 34 χώρες. Ο ασκών χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, Κέιζι Φουκούντα, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού και σε χώρες όπως η Αυστραλία, μετά τη μεγάλη έξαρση στη Βόρεια Αμερική.

Διαφορετική άποψη έχει όμως ο διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, καθηγητής Αντουάν Φλαό, που λέει ότι η πανδημία «είναι εδώ» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει το συντομότερο δυνατό να κηρύξει συναγερμό επιπέδου «6», τον ανώτατο βαθμό της κλίμακας επικινδυνότητας. «Σε επιδημιολογικό επίπεδο η πανδημία είναι εδώ, έχει αρχίσει» παρατηρεί ο Γάλλος ειδικός, ο οποίος θεωρεί ότι όσο νωρίτερα η ΠΟΥ ανακοινώσει επίσημα ότι ο ιός βρίσκεται σε επίπεδο πανδημίας, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τον Φλαό, ο όρος «πανδημία» για τη γρίπη περιλαμβάνει γεωγραφική εξάπλωση του ιού σε πολλές ηπείρους και την παρουσία ενός νέου στελέχους στον ανοσολογικό χάρτη, ενάντια στο οποίο οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του συγκεκριμένου ιού. Για τον Γάλλο καθηγητή, η ανακοίνωση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλέσει υπερβολικές και ακατάλληλες αντιδράσεις, αφού ο ιός δεν είναι ο Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών και δεν έχει την ίδια μολυσματικότητα (Η5Ν1: 60% θνησιμότητα).


Εκτός κινδύνου ο φοιτητής στο Σισμανόγλειο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, όπου μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο 24χρονος φοιτητής που είναι το έκτο κρούσμα της νέας γρίπης ΗΙΝ1 στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Κέντρο Ελεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) έχει ειδοποιήσει τα μέλη της οικογένειας του 24χρονου φοιτητή, αλλά και όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του, από την Κυριακή που έφτασε στη χώρα μας, να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Ο φοιτητής επέστρεψε πριν από πέντε ημέρες από το Λονδίνο, όπου σπουδάζει. Τις επόμενες ημέρες παρουσίασε τα συμπτώματα της νέας γρίπης ΗΙΝ1 και ειδοποίησε τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, που του πήραν φαρυγγικό επίχρισμα και το έστειλαν στο Ινστιτούτο Παστέρ για εξετάσεις. Το βράδυ της Τρίτης τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά και, αφού ειδοποιήθηκε από τους ειδικούς του ΚΕΛΠΝΟ, διακομίστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ηδη του έχουν χορηγηθεί αντιικά φάρμακα και νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου. Αξίζει να τονιστεί ότι ο ιός δεν είναι ανθεκτικός στη ζέστη, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κρούσματα στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθούν από το φθινόπωρο, οπότε θα ξεκινήσει και η εποχική γρίπη.


ΠΗΓΗ www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου