Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας


Πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει το 10 έως 12% των ανδρών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Γονιμότητας, που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου.



Σε περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητο, ενώ ένα στα δύο περιστατικά έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται σε υπογονιμότητα του άνδρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας η Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδας ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα αναπαραγωγής. Μάλιστα η Eurostat αναφέρει ότι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς οι Ελληνίδες γεννούν, κατά μέσο όρο, 1,28 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2005.

Οσον αφορά γενικά στα προβλήματα-κινδύνους που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα, κάποια από αυτά εντοπίζονται στη μετάθεση της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και στην ελάττωση του σπέρματος εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων, όπως της εμφάνισης στο νερό ενώσεων με οιστρογονικές ιδιότητες από τα βιομηχανικά απόβλητα που εισχωρούν στον κύκλο της διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου