Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

H Άρτεμις νεκρή - Γράμμα απάντηση στη ΜΟm


H Άρτεμις ήταν μια μικρή φώκια την οποία είχε περιθάλψει η MOm. Μετά από 4 μήνες περίθαλψης, η Άρτεμις απελευθερώθηκε στις 11 Απριλίου στις Βόρειες Σποράδες, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου. Στις 14 Μαΐου έγινε γνωστό ότι η Άρτεμις βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Σκιάθου. Σε αυτό το σύνδεσμο βρίσκεται το σχετικό δελτίο τύπου της MOm. Ακολουθεί το γράμμα μιας εθελόντριας που βοήθησε στην περίθαλψη της Άρτεμης - που δεν απαντήθηκε ποτέ από τη MOm - το οποίο χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, στιγματίζει τον υποκριτικό χαρακτήρα που διακρίνει ΟΛΕΣ τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Για τη μοναδική εξαίρεση παγκοσμίως δες το σχετικό σύνδεσμο).


Στην αρχή ένιωσα μια μεγάλη θλίψη. Όσο όμως περνούσε η ώρα άρχισα να αισθάνομαι οργή. Τι φταίει; Γιατί να συμβεί αυτό στην Άρτεμη; Φταίνε οι ψαράδες; Φταίνε οι ψαροφάγοι; Φταίει το σύστημα, ο καπιταλισμός; Τι φταίει τέλος πάντων;!

Σε αυτό περιμένω μια απάντηση από εσάς-την ΜΟΜ. Η Άρτεμις μάλλον μπερδεύτηκε σε αλιετικά εργαλεία.. Και τι κάνουμε εμείς γι'αυτό; Α! Έχω μια ιδέα! Πάμε να φάμε κανα ψαράκι και να το συζητήσουμε..

Που είναι το οικολογικό προφίλ της ΜΟΜ; Στην κρεοφαγία; Που είναι οι ζωόφιλοι της ΜΟΜ; Στις ψαροταβέρνες; Και εν τέλη που είναι οι φωκόφιλοι της ΜΟΜ; ...

Υπεραλίευση; Ιχθοαποθέματα που εξαντλούνται; Καταστροφικός αλιευτικός εξοπλισμός για το οικοσύστημα; Ψαράδες που χρησιμοποιούν δόλια μέσα ψαρέματος; Ξεχασμένα αλιευτικά εργαλεία που σκοτώνουν ό,τι περάσει δίπλα τους; Ψαράδες που κουβαλάνε και όπλα στις ψαρόβαρκες μην τυχόν και συναντήσουν καμία φώκια; Αυτό υποστηρίζει η ΜΟΜ; Και όχι απλά και μόνο η ΜΟΜ γενικά και αόριστα. Ο καθένας προσωπικά.

Αλλά, έστω ότι σε τελική ανάλυση ας κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει με τον εαυτό του και την συνείδηση και τον ουρανίσκο του. Αλλά δεν μπορείς να έχεις και πρόταγμα το «φάτε ψάρια»! Το περιοδικό της ΜΟΜ σε κάθε τεύχος με συνταγή θαλασσινών;;Πάμε καλά; Δηλαδή τι λέει η ΜΟΜ στον κόσμο, υποστηρίξτε την αλιεία που όμως καταστρέφει το περιβάλλον; Τους ψαράδες που μπορεί και να πυροβολούν φώκιες; Υποστηρίξτε μια από τις σημαντικότερες απειλές της Μεσογειακής φώκιας (ουσιαστικά την σημαντικότερη); Υποστηρίξτε την αιτία για το τουλάχιστον 47% των θανάτων νεαρών φωκών;;

Όσο για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας μπορεί να ακούγεται πολύ «εναλλακτκή» αλλά όταν πατε για χταποδάκια και ψαρομεζέδες στο λιμάνι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου δεν νομίζω ότι αυτό που έχετε κατά νου είναι η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.. Και στην τελική, αν η τοπική οικονομία χρειάζεται να εξοντώσει και τα ψάρια και τις φώκιες μαζί, ε απλά δεν θα την υποστηρίξω σε αυτό. Απλά.

Αισθάνομαι πολύ θυμωμενη και απογοητευμένη όχι γιατί ένιωσα κορόιδο που έχω βοηθήσει την ΜΟΜ ως εθελόντρια, ούτε και για τα αποθαρρυντικά σχόλια και αστεία που έπρεπε να ακούσω όντας 'χορτοφάγος περίθαλψης', αλλά γιατί η ΜΟΜ αρνείται να αντιμετωπίσει το 'κακό' από την ρίζα του, να πολεμήσει για μια πραγματικότητα όπου καμία φώκια δεν θα απειλείται απο καμία ανθρώπινη δραστηριότητα και αδυνατεί οικειθελώς να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής που στοχεύει στην ουσιαστική απελευθέρωση του πλανήτη από τον ανθρώπινο ζυγό.

Θεωρώ πως θα υποδήλωνε μόνο συνέπεια αν όλοι οι μη-χορτοφάγοι, αλλά «οικολόγοι-φιλόζωοι-φωκόφιλοι» της ΜΟΜ αισθάνονταν τουλαχιστον συνυπεύθυνοι για αυτό που συνέβη στην Άρτεμη.

Με μεγάλη θλίψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου