Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

To ένα εκατομμύριο ίσως έχουν φτάσει τα κρούσματα γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠA


Τα περιστατικά γρίπης των χοίρων που έχουν καταγραφεί επίσημα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» επανέλαβε εκπρόσωπως των αμερικανικών υγειονομικών αρχών. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ίσως ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο, δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Πολλοί ασθενείς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο δεν καταγράφονται επίσημα επειδή τα συμπτώματά τους είναι ήπια και δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία. Ο ιός Η1Ν1 φαίνεται ότι είχε μολύνει δεκάδες χιλιάδες άτομα στο Μεξικό πριν γίνει αντιληπτός.

Μέχρι στιγμής τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν επιβεβαιώσει σχεδόν 28.000 κρούσματα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο μισό των συνολικών περιστατικών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο τα μαθηματικά μοντέλα για την εξέλιξη της επιδημίας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, δήλωσε εκπρόσωπος των CDC, μιλώντας την Παρασκευή ενώπιον της επιτροπής που ασχολείται με την παρασκευή εμβολίου.

«Γνωρίζαμε ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» επισήμανε η Δρ Λιν Φινέλι.

Από τα 28.000 άτομα που έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει στις ΗΠΑ, μόνο τα 3.065 χρειάστηκαν νοσηλεία και μόλις τα 127 τελικά απεβίωσαν. Σύμφωνα με τη Δρ Φινέλι, η εισαγωγή στο νοσοκομείο έρχεται κατα μέσο όρο τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων και η μέση νοσηλεία διαρκεί τρεις ημέρες.

Από τους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, πολλοί είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας: το ένα τρίτο έπασχε από άσθμα, το 16% από διαβήτη, το 12% από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και το 11% από χρόνια καρδιοπάθεια.

Οι νέοι είναι πράγματι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση, αντιμετωπίζουν όμως μικρότερο κίνδυνο από επιπλοκές: η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 12 έτη, η μέση ηλικία για όσους νοσηλεύονται είναι τα 20, ενώ για όσους τελικά υπέκυψαν είναι τα 30. Στους ασθενείς άνω των 65, η πιθανότητα θανάτου υπερβαίνει το 2%.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίμωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει 59.814 ανθρώπους σε 113 χώρες και έχει προκαλέσει 263 θανάτους.
Hellenic Bysiness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου