Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Τα αποτυχημένα κράτη για το 2009

Αναμφίβολα, είναι άσχημοι καιροί για τα πιο «εύθραυστα» κράτη του πλανήτη κι όχι μόνο... Αυτό δείχνει ο φετινός κατάλογος για τα πιο αποτυχημένα κράτη που εξέδωσαν το οικονομικό περιοδικό Foreign Policy και ο ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός Fund for Peace, μετά από διεξοδική έρευνα και με την χρήση 30.000 επίσημων πηγών, αλλά και 12 δεικτών κρατικής συνοχής.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 177 κράτη, τα οποία ταξινομούνται βάσει των πιθανοτήτων τους για πλήρη αποτυχία. Τι σημαίνει όμως η έννοια «κρατική αποτυχία»; Αποτυχημένα θεωρούνται τα κράτη εκείνα που, κατά πρώτον, έχουν χάσει την ικανότητα ελέγχου της γεωγραφικής τους ακεραιότητας ή τον έλεγχο στην χρήση βίας. Άλλοι παράγοντες είναι η ανικανότητα της νομοθετικής εξουσίας να παίρνει συλλογικές αποφάσεις, η αδυναμία παροχής δημόσιων υπηρεσιών, όπως και η αδυναμία αλληλεπίδρασης με άλλα κράτη ως μέλη της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ρίσκο αποτυχίας δεν είναι συνώνυμο με τις τραγικότερες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αποτυχία.

Την πρώτη θέση στον κατάλογο κατέχει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Σομαλία, μιας και η ανίσχυρη μεταβατική της κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά μερικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, καθώς έχει παραγκωνιστεί από τους πολέμαρχους.

Στη συνέχεια βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας και όπου είχαν προηγηθεί πολιτικές αναταραχές.

Στην τρίτη θέση είναι το Σουδάν, όπου εξαιτίας του πολέμου περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ 400.000 έχουν καταφύγει σε προσφυγικά στρατόπεδα του γειτονικού Τσαντ -στα σύνορα με το Νταρφούρ- το οποίο και κατέχει την τέταρτη θέση.

Πέμπτο έρχεται το Κονγκό, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μήνα στα στρατόπεδα των εκτοπισμένων θυμάτων του πολέμου από μολυσματικές ασθένειες και υποσιτισμό.





Την εικοσάδα συμπληρώνουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Γουινέα, το Πακιστάν, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Αϊτή, η Βιρμανία, η Κένυα, η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Βόρεια Κορέα, το Μπαγκλαντές, η Υεμένη και το Ανατολικό Τιμόρ.

Ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι, βάσει των στοιχείων και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση όχι μόνο δεν αναμένεται να βελτιωθεί μέσα στο τρέχον έτος, αλλά, αντίθετα, τα κράτη που αναμένεται να ενταχθούν στον κατάλογο των αποτυχημένων είναι πολλά.

Πηγή: Foreign Policy, Καθημερινή
apo http://36dimotiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου