Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

BEA: "Ηφαίστειο προς έκρηξη οι ακάλυπτες επιταγές"

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές, χρόνια τώρα αποτέλεσαν μία πρακτική της αγοράς που λειτούργησε αυτορυθμιζόμενη, με κανόνες «εν τη πράξει» και διευκόλυνε τις επιχειρήσεις ως πιστωτικό εργαλείο, ιδιαίτερα τις μικρότερες όπως είναι ευνόητο. Από πλευράς τους και οι Τράπεζες - κυρίαρχοι παίκτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς απεδέχθησαν την πρακτική και στήριξαν δάνεια στη βάση των προς είσπραξη επιταγών που διαθέτουν οι πελάτες τους.

Παράλληλα ανέκαθεν οι δείκτες των ακάλυπτων επιταγών απετέλεσαν οδηγό για τα προβλήματα ρευστότητας την πιστωτική ασφυξία και τον βαθμό επισφάλειας που δημιουργείται από την ανεπιτυχή επιχειρηματικότητα. Η πρόσφατη κρίση έχει περάσει όμως τις δικές της επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές, με διεύρυνση του χρόνου εξόφλησης (που φθάνει σήμερα και το δωδεκάμηνο), ενώ η εκρηκτική κατάσταση από το ύψος των ακάλυπτων επιταγών το εξάμηνο του 2009 αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο με άκρως ανησυχητικές διαστάσεις.

Σήμερα οι περισσότερες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπλοκή σε θέματα ρευστότητας άμεσα ή έμμεσα, είτε εξ αιτίας δυσκολίας πληρωμής, είτε εξ αιτίας προβληματικών επιταγών τρίτων. Έτσι σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι απεγνωσμένης αναζήτησης λύσεων πληθώρα επιταγών «αντικαθίστανται» «σπάνε» ή τελικά «σφραγίζονται».

Το ΒΕΑ κρίνοντας ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι ακόμη μεγαλύτεροι από όσο φαίνεται - ζητάει σοβαρή και μελετημένη αντιμετώπιση του φαινομένου με άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά (αναχρηματοδότηση και μικροδάνεια).

Ιδιαίτερα σε σχέση με τις Τράπεζες προτείνεται την κρίσιμη περίοδο:

· Να αυξηθούν τα πλαφόν δανείων των πελατών με βάση μεταχρονολογημένες επιταγές.
· Να στηριχθούν περισσότερο οι υγιείς επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων κρατούν διαμαρτυρημένες επιταγές τρίτων με δάνεια στο ύψος τιμολογίων που αντιστοιχίζονται με τις ακάλυπτες επιταγές τρίτων.
· Να αναληφθεί ενεργός δράση και από το ΤΕΜΠΜΕ στο ζήτημα των πιο πάνω δανείων. Εξ άλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επιτρέπει πλέον έστω και προσωρινά επιδοτήσεις σε κρατικές ενισχύσεις, χορήγηση ενισχύσεων υπό μορφή μειωμένων επιτοκίων και ενίσχυση επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της κρίσης.

Οσο το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών εγκαταλείπεται στην τύχη του οι επισφάλειες διογκώνονται και το σύστημα στη δύνη του θα συμπαρασύρει τους πάντες και σε μία τέτοια περίπτωση, όπως συμβαίνει πάντοτε, εκείνοι που διαθέτουν λιγότερα μέσα άμυνας και αυτοπροστασίας είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις, καταλήγει η ανακοίνωση του ΒΕΑ.
ΠΗΓΗ http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου