Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Μαζί με τον ιό της νέας γρίπης επεκτείνεται και ο ιός της βλακείας

Ένας άλλος «ιός» μετά μουσικής και χορού, μεταδίδεται πιο γρήγορα και από τον Η1Ν1. Πρόκειται για τo «Flu party» («πάρτι γρίπης»), όπως βαπτίστηκε στις ΗΠΑ, η βλακώδη ιδέα της εσκεμμένης μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης ώστε τα άτομα των... γκαλά να «κολλήσουν» τη νόσο που εκδηλώνεται τώρα με ήπια χαρακτηριστικά, και όχι αργότερα σε περίπτωση εισβολής του ιού με πιο «άγρια» χαρακτηριστικά.

Όσο κι αν προειδοποιούν οι ειδικοί ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ρώσικη ρουλέτα, τα πάρτι, ακόμη και με τη συμμετοχή παιδιών, έχουν γίνει must σε ΗΠΑ και Ευρώπη- Παρίσι και Λονδίνο κρατούν τα σκήπτρα, ενώ στην Αθήνα κάνει θραύση η φημολογία για «swine flu parties» στο Κολωνάκι. Ετσι το... πάρτι συνεχίζεται και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εφημερίδες, όπως ο«Μonde» φιλοξενούν σκίτσα με γιατρούς α λα «DJ» που, ανάμεσα σε μπαλόνια, πλασάρουν για μουσικό χιτ το «γκουχ γκουχ» από τον βήχα μετά σταγονιδίων του γριπιασμένου γκεστ της βραδιάς.

Οι επιστήμονες επιμένουν σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι υπάρχει ρίσκο σε τέτοια πάρτι. Το ίδιο εξέπεμψε και την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργείου Υγείας ο ομότιμος καθηγητής της Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ι. Τσελέντης: «Αν είσαι σίγουρος 100% ότι έχεις άριστο ανοσολογικό σύστημα, ότι δεν έχεις κανένα ψεγάδι σε αυτό, είτε κληρονομικό είτε επίκτητο, τότε ναι, να εκτεθείς. Αλλά κανένας δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει 100% ότι δεν υπάρχει μία πιθανότητα να βρεθείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία απ΄ αυτόν τον ιό. Αρα λοιπόν ο καθένας σταθμίζει και αποφασίζει».

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε μάλιστα ευπαθείς ομάδες που δεν θα έπρεπε να εκτεθούν στον ιό της γρίπης, όπως τα πολύ παχύσαρκα άτομα αλλά και όποιοι εμφανίζουν καρδιακή ή νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι πάσχουν από διαβήτη ή ακόμη και οι έγκυοι...

Oι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει κάποιος να είναι σίγουρος πως το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πλήρως ενισχυμένο ώστε συμμετέχοντας σε πάρτι μετάδοσης ιού να αποκτήσει αντισώματα και να είναι προστατευμένος μπροστά στο επόμενο κύμα πανδημίας που- εφόσον ενσκήψει- αναμένεται μετά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο φόβος έχει ενταθεί, καθώς επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του νέου ιού «Α» και του στελέχους της ισπανικής γρίπης που είχε χτυπήσει το 1918 με θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά μια προσεκτική ανάγνωση των επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι, παρά τις ομοιότητες, ο τρόπος λειτουργίας του ιού τού τότε και του σήμερα δεν είναι ο ίδιος.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου